niedziela, 24 stycznia 2010

Sok warzywny


sok z warzyw


Banał...  ale kto robi go prawie codziennie?

Przez zimę robię takie soczki w różnych kombinacjach prawie codziennie. Nie pytajcie mnie czy mi się chce, bo chce mi się i to bardzo. Kupiłam sobie nową sokowirówkę i teraz to jest prawdziwa przyjemność:)


Składniki:

* marchew - sporo
* pietruszka
* kawałek selera
* mały buraczek
* olej z winogron lub lniany lub inny; oliwa się raczej nie nadaje, bo ma zbyt wyraźny smak

 

Myję dokładnie (seler i pietruszkę obieram ze skórki, resztę nie), kroję na kawałki, przepuszczam przez sokowirówkę, wlewam po łyżeczce (lub więcej) oleju na szklankę i natychmiast konsumujemy:)
Olej koniecznie, ze względu na rozpuszczalność niektórych witamin w tłuszczu:)

sok z warzyw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!