Kiedyś
 takie placki robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na 
plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę 
składników.
Teraz
 robię bez ziemniaków i bardzo zachęcam do spróbowania takiego dania,  
bo jest proste, sycące i można wykorzystać składniki na zasadzie co w 
lodówce się znajdzie.
Składniki na 2 osoby czyli jedną patelnię:
*  warzywa jakie się chce, u mnie dzisiaj mrożonka z zielonych warzyw
*  wędlina – może być kiełbasa, resztki wędlin, a u mnie dzisiaj 4 plastry boczku
*  3 całe jajka i 2 żółtka*
* 1-2 łyżki oleju dla zwilżenia patelni - patelnia najlepsza z powłoką nieprzywieralną
Na patelnię wlałam olej, wrzuciłam mrożonkę na ok. 10 minut na mały ogień, często mieszałam.
W międzyczasie pokroiłam boczek i wrzuciłam na  chwilkę na drugą patelnię, można również przyrumienić mocniej, jak kto lubi.
Jajka z żółtkami rozbełtałam w garnuszku, posoliłam.
Boczek
 rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na 
kilka minut do piekarnika, bo akurat miałam nagrzany jeszcze po 
wcześniejszym pieczeniu chleba. Zwykle jednak piekę na palniku kuchenki,
 ale musi być malutki ogień i pod przykryciem. 
W piekarniku trzymałam do ścięcia się jajek, a potem pozostało już tylko zajadać:)
* wszelkie
 omlety, a przede wszystkim jajecznicę robię od lat w takiej kombinacji.
 Czyli więcej żółtek niż białek. Smak jest nieporównywalnie lepszy niż w
 tradycyjnej proporcji:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!