Szukam ostatnio przepisów na smaczne smarowidła kanapkowe.
Na masło/pastę słonecznikową natrafiłam w przepisie na słonecznikowe ciasteczka i od razu pomyślałam, że skoro pastę tahini robi się tak prosto, to tak samo pewnie to masło.
Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę
składników i wyszło pysznie!
Składniki:
* kilka łyżek ziaren słonecznika (sł)
* łyżka ziaren lnu (siemienia lnianego) (sł)
* oliwa (sł)
* przyprawy: czosnek niedźwiedzi (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), majeranek, tymianek (g)
* łyżka ziaren lnu (siemienia lnianego) (sł)
* oliwa (sł)
* przyprawy: czosnek niedźwiedzi (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), majeranek, tymianek (g)
Ziarna
uprażyłam na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodałam
do nich przyprawy, wymieszałam, przestudziłam, a potem zmiksowałam w
młynku do kawy. Dodałam oliwę i wyrobiłam do konsystencji gęstej pasty.
Posmarowałam kromki chleba opieczone w tosterze i zjadłam na śniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:)
Myślę,
że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo
bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek
do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę
z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:)
*****
Godz. 20.00
Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:)
Robiłam tak:
1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k)
2. szczypta kurkumy (g)
3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł)
4. szczypta imbiru (o)
5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn)
2. szczypta kurkumy (g)
3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł)
4. szczypta imbiru (o)
5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn)
Po
kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną
patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu
stron. Na koniec polałam miodem.
Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P
Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P
Placuszki nie są zgodne z Metodą Montignac I faza.
"Archeolog to wymarzony mąż - im kobieta starsza, tym bardziej się nią interesuje"
Agata Christie
Agata Christie
Komentarze
2012/02/11 11:36:39
Russkaya, ja też uwielbiam, ale rzadko jadam, bo jak otworzę słoiczek, to cały leci;)
Z tej pasty na pewno zrobię słodko-słone ciasteczka, bo bardzo mi się podoba:)
Pozdrawiam!
Z tej pasty na pewno zrobię słodko-słone ciasteczka, bo bardzo mi się podoba:)
Pozdrawiam!
2012/02/11 11:52:58
podoba mi się, na pewno wypróbuję - oczywiście bez soku z cytryny (alergen)
przechowywać tę pastę w lodówce?
przechowywać tę pastę w lodówce?
2012/02/11 12:01:23
Wygląda bardzo zachęcająco, takie ciężkie masło, oj lubię, lubię, pięknie :)
2012/02/11 12:28:57
Patyska, sok z cytryny jest po
to, żeby było 5 smaków, czyli wg kuchni 5 przemian tzw. potrawa
zrównoważona - możesz oczywiście opuścić. Zresztą podstawą jest
słonecznik i oliwa, reszta to dowolność w kombinacji:)
Ja trzymam w lodówce.
Daria8802, dokładnie tak: ciężkie i smakowite masło:)
Pozdrawiam:)
Ja trzymam w lodówce.
Daria8802, dokładnie tak: ciężkie i smakowite masło:)
Pozdrawiam:)
2012/02/11 15:50:06
Bardzo ciekawa pasta. Lubię wszelkie smarowidła do chleba, więc pewnie by mi smakowała.
2012/02/11 18:33:49
Diablica66, myślę, że tak:)
Karmel-itka, uśmiałam się z tego geniusza! Ale miłe, nie powiem:)
Miód jest jedną z opcji, sądzę, że bardzo dobrą i nawet zaraz wypróbuję, bo mam zamiar zrobić z tą pastą placuszki na kolację:)
Pozdrawiam!
Karmel-itka, uśmiałam się z tego geniusza! Ale miłe, nie powiem:)
Miód jest jedną z opcji, sądzę, że bardzo dobrą i nawet zaraz wypróbuję, bo mam zamiar zrobić z tą pastą placuszki na kolację:)
Pozdrawiam!
2012/02/11 19:23:24
Sowo, pyszne! Zrobię takie na niedzielne śniadanie i spróbuję też może na słodko, z kapką miodu i cynamonem ?:)
2012/02/11 19:38:34
oj , Sowo ,ale fajny przepis ,
chętnie skorzystam z twojego przepisu i zrobię sobie omastę do
świeżutkiego chleba który teraz piekę na jutro (zakwasowy , żytni z
kolendra )
2012/02/11 20:18:57
Marta, jak najbardziej z miodem będzie ok. Ta pasta jest taka słodko-słona, więc miód pasuje:)
Margot11, zakwasowego nigdy nie piekłam, a od dawna mam ochotę, może się w końcu zmobilizuję i upiekę:)
Pozdrawiam!
Margot11, zakwasowego nigdy nie piekłam, a od dawna mam ochotę, może się w końcu zmobilizuję i upiekę:)
Pozdrawiam!
2012/02/12 17:27:13
Degustatorko, spróbuj, jest prosta do zrobienia, z tym, że nie gwarantuję, że będzie Ci smakować;)
Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:)
Mnie smakuje bardzo, dzisiaj zjadłam ostatnią łyżkę samej pasty jako deser do kawy:)
Gość: graża, 88-199-57-133.tktelekom.pl
2012/02/12 23:36:54
i teraz mam ochotę na takie masełko- muszę je przyrządzić!!
2012/02/13 16:58:07
zakwas łatwa rzecz,a jakby coś tam nie wychodziło , to pisz podeślę w słoiku czy jakoś tak:)
2012/02/13 22:11:23
po tej pascie to teraz tylko chalwa ,
oczywiscie sezamowa ..hm doczytalam na innym blogu, ze zrobilas i
czekam na zdjecia i twoje spostrzezenia -:)
2012/02/14 17:04:27
Margott11, to lenistwo raczej u mnie, ale jakby co, to trzymam za słowo i zwrócę się z prośbą o przesyłkę;)
Basia3005, jutro pewnie wrzucę moją chałwę, po której, niestety, zostało tylko wspomnienie i zdjęcia;)
Basia3005, jutro pewnie wrzucę moją chałwę, po której, niestety, zostało tylko wspomnienie i zdjęcia;)
2012/02/14 17:14:12
Graża, przyrządzaj! Ja się dziwię, że wcześniej takich past nie robiłam;)
2012/02/15 20:03:12
Chcialas,zebym napisala ... Placuszki
nie sa zgodne z 1 faza MM. Dobrze bedzie z samym bialkiem ...i nie za
czesto z pasta sezamowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!