Na fali produkcji dań strączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy.
Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki, a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się bardziej wersja z piekarnika.
Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną cechę: zmieniłam w nich to, co mi się najbardziej podobało;), czyli upiekłam na patelni zamiast w piekarniku, bo nie chciało mi się dla 4 kotletów rozgrzewać piekarnik i czekać pół godziny aż się upieką! Nie wiem więc dalej jak smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:)
Składniki na 4 kotlety/2 porcje:
* ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej
* spora cebula
* 1 ząbek czosnku
* jajko duże
* przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* spora cebula
* 1 ząbek czosnku
* jajko duże
* przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
Ciecierzycę
moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam
majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i kminek (sł)
i gotowałam do miękkości.
Po
odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną
na oliwie cebulę (sł), wyciśnięty czosnek i szczyptę czosnku
niedźwiedziego (o), trochę soli morskiej (sn), trochę soku z cytryny (k)
i na koniec sporo lubczyku (g). Wymieszałam dokładnie i ulepiłam 4
kotleciki, które następnie obtoczyłam z lekka w mące i smażyłam z
obydwu stron do zrumienienia. Można opanierować, ale ja nie widziałam
potrzeby.
To była pierwsza wersja; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej.
Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli.
Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek.
I ta wersja była jeszcze lepsza:)
I ta wersja była jeszcze lepsza:)
"Szczęście nie jest stacją do której przyjeżdżasz, lecz sposobem podróżowania"
Anonim
Anonim
Komentarze
2012/02/23 12:07:14
Ale pyszne! Ciecierzyca jest świetna, więc i takie kotleciki muszą być smakowite:D
2012/02/23 13:26:02
Prezentują się apetycznie. Bardzo lubię ciecierzycę, więc na pewno by mi smakowały.
2012/02/23 15:56:31
Wyglądają bardzo apetycznie, chociaż nigdy nie jadłam ciecierzycy, pozdrawiam :-)
2012/02/23 16:17:15
bardzo ładne zdjęcia! te kotleciki wyglądają naprawdę kusząco.
podoba mi sie przepis, muszą smakować świetnie! ciekawa alternatywa dla zwykłych, mięsnych kotletów.
podoba mi sie przepis, muszą smakować świetnie! ciekawa alternatywa dla zwykłych, mięsnych kotletów.
2012/02/23 16:41:14
wygladaja super
moje mozesz zobaczyc tutaj montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=305203#305203
tylko nie wiem jak zgodne to z twoja metoda
moje mozesz zobaczyc tutaj montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=305203#305203
tylko nie wiem jak zgodne to z twoja metoda
2012/02/24 07:10:55
Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze:)
Pozdrawiam i jeszcze raz polecam:)
Pozdrawiam i jeszcze raz polecam:)
2012/02/27 15:46:32
Z ciecierzycy jadłam tylko zupkę,była pyszna,:)Pewnie Twoje kotlety smakują wybornie, bo wyglądają rewelacyjnie.:)))Pozdrawiam.
Gość: olanmer, net-91-213-255-7.nsystem.pl
2012/03/02 14:10:19
Wyśmienite te kotleciki! Ja zmieliłam ciecierzycę, cebulę oraz pieczarki, smakowało nawet mojej 3-letniej córce więc polecam!
2012/03/02 14:16:29
Pyszne kotleciki z sosem z pieczarek badz z soses czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu,mozna tez dodac ketchup rowniez smakuja i obowiazkowo duza ilosc surooowek,tylko ja mialam problem ze zmieleniem cieciezycy chyba z moim blenderem cos nie tak...
OdpowiedzUsuńdzieki pozdro
Laura
Tak, sos jak najbardziej do nich pasuje, a ciecierzyca jest trudna do zmielenia, ja mielę w Thermomixie i jako jedyny daje radę, bo reszta urządzeń pada. Można kupić gotową mąkę ew.
UsuńPozdrawiam:)
P.s Jeśli Laura to Twoje imię, to piękne:)