Nadal moim najczęstszym śniadaniem pozostaje kasza jaglana na słodko. Za każdym razem coś tam dodaję lub ujmuję i zawsze jest dobra i zawsze bardzo mi smakuje.
Kiedyś przedstawiałam taką wersję, a dzisiaj przedstawię jeszcze słodszą, z dodatkiem kaszy kukurydzianej i banana.
Składniki na sporą porcję:
* 2 łyżki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem
* 2 łyżki kaszy kukurydzianej
* 2-3 suszone morele, duża figa, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane
* przyprawy: imbir, kurkuma, sól
* 1/2 banana
* 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
* łyżka pokrojonych orzechów włoskich
I tak:
1. na wrzątek szczypta kurkumy (g)
2. kasza jaglana, kukurydziana i pokrojone bakalie (sł)
3. drobno pokrojony kawałeczek imbiru lub trochę suszonego (o)
4. szczypta soli (sn)
5. trochę soku z cytryny (k)
Gotuję ok. 15 min.
6. orzechy włoskie (g)
7. siemię lniane i pokrojony banan (sł)
2. kasza jaglana, kukurydziana i pokrojone bakalie (sł)
3. drobno pokrojony kawałeczek imbiru lub trochę suszonego (o)
4. szczypta soli (sn)
5. trochę soku z cytryny (k)
Gotuję ok. 15 min.
6. orzechy włoskie (g)
7. siemię lniane i pokrojony banan (sł)
I jeść:)
Na śniadanie albo na kolację, a i na deser też się nada.
Na śniadanie albo na kolację, a i na deser też się nada.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza."
Konfucjusz
Konfucjusz
Komentarze
2012/02/28 23:26:24
ja też uwielbiam takie kaszki!
Ostatnio też zajadam się kaszą jaglaną 'na różno', więc chyba wypróbuję Twoją wersję :)
Pozdrawiam,
n i k a
Ostatnio też zajadam się kaszą jaglaną 'na różno', więc chyba wypróbuję Twoją wersję :)
Pozdrawiam,
n i k a
2012/02/28 23:32:55
uwielbiam kaszę jaglaną :) moja
babcia gotuje ją na mleku i podaje z sosem z suszonych moreli - niestety
tylko raz w roku, podczas Wigilii
2012/02/29 07:51:05
Dziękuję dziewczyny za komentarze:)
Dla mnie kasza jaglana jest niedawnym odkryciem i ciągle się dziwię, że nie wiedziałam wcześniej, że to takie dobre jest;)
Pozdrawiam:)
Dla mnie kasza jaglana jest niedawnym odkryciem i ciągle się dziwię, że nie wiedziałam wcześniej, że to takie dobre jest;)
Pozdrawiam:)
2012/02/29 11:27:08
nie jadłam jeszcze jaglanej ale jak na słodko to chętnie się skuszę :) pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!