czwartek, 22 grudnia 2011

Pieczona pierś indycza


piers indycza wg pieciu przemian



Do tej pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki.
Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka.
Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka!
Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.




Składniki:
* pierś indycza - moja ważyła ok. 800 g
* olej
* cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka musztardy Dijon
* kilka kropli cytryny
* przyprawy: bazylia, pieprz czarny, sól, majeranek, kurkuma, kminek



Przygotowałam najpierw mieszankę dodając po kolei przyprawy po ok. 1/3 łyżeczki:
1. olej (sł)
2. kminek (sł)
3. bazylia i pieprz czarny (o)
4. wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojona w kostkę cebula (o)
5. musztarda (o)
6. sól (sn)
7. łyżka zimnej wody (sn)
8. kilka kropli cytryny (k)
9. majeranek i kurkuma (g)


Na dno naczynia żaroodpornego wlałam trochę oleju, włożyłam mięso i rozłożyłam na nim równomiernie przygotowaną mieszankę.
Odczekałam ok. godziny, po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 2000C.
Po 40 min. odkryłam wierzch i zostawiłam jeszcze na ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyglądało tak:

piers indycza wg pieciu przemian

A tu po wystudzeniu, choć nie do końca, bo kroiłam go gdy nie było jeszcze całkowicie stężałe, bo już nie mogliśmy się doczekać degustacji.
Wyszło pysznie! Soczyście i aromatycznie:)
Jutro upiekę tak karczek jako wędlinę świąteczną:)

piers indycza wg pieciu przemian



"Dla psa jesteś panem, kota karmisz"  
Jim Fiebig




Komentarze
2011/12/22 16:20:52
bardzo fajnie wygląda:) u nas dziś na obiad pierś kacza:) polecam bardzo, pychaaaaa
2011/12/22 16:30:31
U mnie kaczusia w święta będzie:)
2011/12/22 18:56:14
Uwielbiam wszelkie mięsa pieczone. Ja zazwyczaj z indyka duszę lub piekę udziec.
Wesołych Świąt :)
2011/12/23 10:20:35
Udziec pewnie też niebawem uduszę;)
2011/12/23 12:16:02
Cześć:)
Mięso wygląda wspaniale, chciałam też złożyć życzenia,
Wesołych, cudownych, smacznych Świąt!
Szczęśliwego Nowego Roku,
pozdrawiam serdecznie
2011/12/23 18:19:44
Jako fanka nabiału rzadko kiedy sięgam po wędlinę, ale tej własnoręcznie przyrządzonej z pewnością bym nie odmówiła:). Robiliśmy kiedyś karczek z Twojego przepisu, ale pieczona pierś indycza wygląda jeszcze lepiej. Na pewno nie raz się skusimy!
2012/01/14 07:49:45
Robiłam już różne mięsa wg tego przepisu i zawsze są pyszne: dzisiaj karczek po raz wtóry:)

Pozdrawiam i dziękuję za Wasze odwiedziny!

7 komentarzy:

  1. Co oznaczają skróty: sł,o,sn,k,g. Właśnie dzisiaj znalazłam ten przepis, bardzo chętnie z niego skorzystam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te skróty to oznaczenia smaku wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli:
      sł - smak słodki
      o - smak ostry
      sn - smak słony
      k - smak kwaśny
      g - smak gorzki

      Każdy składnik ma przyporządkowany smak (są do tego tabele) i smaki dodaje się wg tej kolejności (składniki z jednego smaku można oczywiście wrzucać razem) zachowując odstępy pomiędzy nimi.
      Spokojnie możesz dodawać jak Ci pasuje, jeśli niespecjalnie zależy Ci na przygotowaniu tej potrawy wg Kuchni Pięciu Przemian;)
      Dodanie wszystkich 5 smaków tworzy danie zrównoważone odżywiające każdy narząd w naszym ciele - to wg filozofii tej kuchni:)
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)

      Usuń
  2. Czy mogę tak przygotowane mięso wstawić na nic do lodówki i upiec rano? Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę uścislić, czy te 30 minut przy odkrytym naczyniu piekarnik ma być nadal włączony, czy już wyłączony ?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!