Do tej
pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem
suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki.
Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej
piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka.
Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka!
Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki:
* pierś indycza - moja ważyła ok. 800 g
* olej
* cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka musztardy Dijon
* kilka kropli cytryny
* przyprawy: bazylia, pieprz czarny, sól, majeranek, kurkuma, kminek
Przygotowałam najpierw mieszankę dodając po kolei przyprawy po ok. 1/3 łyżeczki:
1. olej (sł)
2. kminek (sł)
3. bazylia i pieprz czarny (o)
4. wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojona w kostkę cebula (o)
5. musztarda (o)
6. sól (sn)
7. łyżka zimnej wody (sn)
8. kilka kropli cytryny (k)
9. majeranek i kurkuma (g)
Na dno naczynia żaroodpornego wlałam trochę oleju, włożyłam mięso i rozłożyłam na nim równomiernie przygotowaną mieszankę.
Odczekałam ok. godziny, po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 2000C.
Po 40 min. odkryłam wierzch i zostawiłam jeszcze na ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyglądało tak:
A tu
po wystudzeniu, choć nie do końca, bo kroiłam go gdy nie było jeszcze
całkowicie stężałe, bo już nie mogliśmy się doczekać degustacji.
Wyszło pysznie! Soczyście i aromatycznie:)
Jutro upiekę tak karczek jako wędlinę świąteczną:)
"Dla psa jesteś panem, kota karmisz"
Jim Fiebig
Komentarze
2011/12/22 16:20:52
bardzo fajnie wygląda:) u nas dziś na obiad pierś kacza:) polecam bardzo, pychaaaaa
2011/12/22 18:56:14
Uwielbiam wszelkie mięsa pieczone. Ja zazwyczaj z indyka duszę lub piekę udziec.
Wesołych Świąt :)
Wesołych Świąt :)
2011/12/23 12:16:02
Cześć:)
Mięso wygląda wspaniale, chciałam też złożyć życzenia,
Wesołych, cudownych, smacznych Świąt!
Szczęśliwego Nowego Roku,
pozdrawiam serdecznie
Mięso wygląda wspaniale, chciałam też złożyć życzenia,
Wesołych, cudownych, smacznych Świąt!
Szczęśliwego Nowego Roku,
pozdrawiam serdecznie
2011/12/23 18:19:44
Jako fanka nabiału rzadko kiedy
sięgam po wędlinę, ale tej własnoręcznie przyrządzonej z pewnością bym
nie odmówiła:). Robiliśmy kiedyś karczek z Twojego przepisu, ale
pieczona pierś indycza wygląda jeszcze lepiej. Na pewno nie raz się
skusimy!
2011/12/24 00:14:28
wspaniałe mięsko!!
2012/01/14 07:49:45
Robiłam już różne mięsa wg tego przepisu i zawsze są pyszne: dzisiaj karczek po raz wtóry:)
Pozdrawiam i dziękuję za Wasze odwiedziny!
Pozdrawiam i dziękuję za Wasze odwiedziny!
Co oznaczają skróty: sł,o,sn,k,g. Właśnie dzisiaj znalazłam ten przepis, bardzo chętnie z niego skorzystam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTe skróty to oznaczenia smaku wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli:
Usuńsł - smak słodki
o - smak ostry
sn - smak słony
k - smak kwaśny
g - smak gorzki
Każdy składnik ma przyporządkowany smak (są do tego tabele) i smaki dodaje się wg tej kolejności (składniki z jednego smaku można oczywiście wrzucać razem) zachowując odstępy pomiędzy nimi.
Spokojnie możesz dodawać jak Ci pasuje, jeśli niespecjalnie zależy Ci na przygotowaniu tej potrawy wg Kuchni Pięciu Przemian;)
Dodanie wszystkich 5 smaków tworzy danie zrównoważone odżywiające każdy narząd w naszym ciele - to wg filozofii tej kuchni:)
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)
Czy mogę tak przygotowane mięso wstawić na nic do lodówki i upiec rano? Iza
OdpowiedzUsuńJasne!
UsuńProszę uścislić, czy te 30 minut przy odkrytym naczyniu piekarnik ma być nadal włączony, czy już wyłączony ?
OdpowiedzUsuńWłączony:)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń