Przyszedł
nam smak na golonkę, została zakupiona.
Tym razem jednak miałam ochotę
na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną i jemy z
chrzanem bądź musztardą.
Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:)
Składniki na 3 porcje:
- 3 małe goloneczki
- 600 g kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek
Najpierw
włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i
czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki
odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem
(kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do
miękkości.
Piekarnik nagrzałam do 2000C.
Wyłożyłam
naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą, a na niej poukładałam kawałki
mięsa z golonki (obrane z kości). Przykryłam szklaną przykrywką i
umieściłam w piekarniku. Po chwili zorientowałam się, że wywar obecny w
niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że golonki
bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam
do końca pieczenia tj. ok. 40 min.
Tu po wyjęciu z piekarnika:
A tutaj już na talerzu: pyszne!!! Mięciutkie, smakowite, a kapusta jeszcze lepsza:)
"Miarą człowieka nie jest zachowanie w chwilach spokoju, lecz to, co czyni, gdy nadchodzi czas próby"
Martin Luther King
Martin Luther King
Komentarze
2011/11/21 18:50:10
noo...
mój kochany Tato byłby zachwycony!
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
mój kochany Tato byłby zachwycony!
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
2011/11/22 18:39:11
Po tej golonce obiecaliśmy sobie, że co najmniej raz w miesiącu takie danko będzie obowiązkowe u nas gościć:)
Ren-ya, gotowałam aż była całkiem miękka, nie patrzyłam na zegarek, ale myślę, ze co najmniej 1.5 godziny. Nawet wydawało mi się, że się razem z kapustą to wszystko rozleci w piekarniku, a tu wyszło w formie bardzo zwarte:)
Ren-ya, gotowałam aż była całkiem miękka, nie patrzyłam na zegarek, ale myślę, ze co najmniej 1.5 godziny. Nawet wydawało mi się, że się razem z kapustą to wszystko rozleci w piekarniku, a tu wyszło w formie bardzo zwarte:)
2011/11/23 10:01:25
Aż się jęzorem oblizałam:) jadłam już w kapuście różności ale golonki jeszcze nie:)
2011/11/26 00:34:07
golonka w kapuście to przepyszny pomysł:) też zawsze do tej pory jada lam z chrzanem i musztardą ;)
2011/11/28 14:31:00
Wygląda wprost wybornie!
Piekłam w zbliżony sposób kurczaka - bez wcześniejszego gotowania - też świetny wychodzi. Będę musiała Twojej metody spróbować :)
Piekłam w zbliżony sposób kurczaka - bez wcześniejszego gotowania - też świetny wychodzi. Będę musiała Twojej metody spróbować :)
Gość: smakosz, ip-89-161-12-149.tel.tkb.net.pl
2012/02/09 14:15:42
to jest prosty przepis i oto chodzi golonka będzie w sobotę po tym przepisie mniam mniam
2012/02/09 14:36:39
Ten przepis bije rekordy powodzenia, jeśli chodzi o wejścia na bloga z google'a:)
Nie miałam pojęcia, że tyle jest amatorów golonki w/na kapuście!
Pozdrawiam i polecam tym, którzy jeszcze nie spróbowali:)
Smakoszu, daj znać jak Ci smakowało:)
Nie miałam pojęcia, że tyle jest amatorów golonki w/na kapuście!
Pozdrawiam i polecam tym, którzy jeszcze nie spróbowali:)
Smakoszu, daj znać jak Ci smakowało:)
2012/04/07 12:07:35
Mniam, mniam. Dzięki za podpowiedź :)
Gość: katarina, user-31-174-243-6.play-internet.pl
2012/06/11 20:22:50
mniam,mniam...
jutro robię...
jutro robię...
2012/06/13 13:05:56
Czyli nieważne jaka pora roku - golonka zawsze na czasie:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Gość: sysek, 46-148-0-142.inet-siec.pl
2012/10/11 10:51:52
można również szybciej tzn jak dla
kawalera 2 golonki wrzucić na ok 3 litry wody do tego 3 łyzki wegety lub
2 łyzki wegety z 2 kostkami bulionu obgotować na miękko i do pieca w
naczyniu żarodopornym wyłożyć kapuste na to golonka piec 20 -30 min w tp
180 C
2012/10/11 22:36:38
Sysek, też fajna opcja:) Może kostki
bulionowe i vegeta niespecjalnie zdrowe, ale raz na jakiś czas, kiedy
chodzi o szybkość, to pewnie nie zaszkodzi;)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Gość: Joanna, aya178.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/04 07:44:09
mmmmm mniam mniam dzisiaj robię goloneczki - mąż się nie może doczekać :)
2012/11/04 17:04:24
Widzę, że golonka cieszy się niesłabnącym powodzeniem na moim starym blogu:)
Mam nadzieję, że Wam smakowała i zapraszam do mojego nowego miejsca na blogspocie, czyli tutaj:
zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że Wam smakowała i zapraszam do mojego nowego miejsca na blogspocie, czyli tutaj:
zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Pozdrawiam!
Gość: aleksander, host240.router2.tygrys.net
2012/11/16 11:13:36
pychota nic więcej nie powiem
2012/11/17 18:37:34
Aleksander, bo po co - pychota i już;)
Gość: , 89-68-96-56.dynamic.chello.pl
2012/11/21 01:56:06
ja gotowałam 2 godziny i piekłam 40 minut i była gumowata,dlaczego?
2012/11/21 17:46:22
Po takim czasie gotowania/pieczenia
golonka powinna być ok, więc prawdopodobnie z mięsem coś było nie tak.
Gumowatej nigdy nie uzyskałam, może być twarda najwyżej, jeśli za krótka
obróbka by była.
Szkoda, dała się chociaż zjeść?
Szkoda, dała się chociaż zjeść?
Ja dodalam tylko do kapusty suszone prawdziwki. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak mówisz, to i ja dodam następnym razem:)
UsuńPozdrawiam:)
ja zawsze dodaje suszone grzyby ..tez polecam
UsuńU mnie suszone kojarzą się z Bożym Narodzeniem jedynie;)
UsuńOk, tak zrobię:)
Wielkanoc za pasem a wiec mam danie na drugi dzien :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńDodaj grzybki jak tutaj polecane było:)
UsuńWłaśnie robię goloneczki, po gotowaniu już są mięciutkie:) Jeszcze piekarnik i na stól.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że ten niedzielny obiad był udany:)
Usuń