poniedziałek, 21 listopada 2011

Golonka w kapuście pieczona



Golonka w kapuście pieczona




Przyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. 
Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną  i jemy z chrzanem bądź musztardą.

Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:)




Składniki na 3 porcje:
  • 3 małe goloneczki
  • 600 g  kapusty kiszonej 
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek


Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości.


Piekarnik nagrzałam do 2000C. 
Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą, a na niej poukładałam kawałki mięsa z golonki (obrane z kości). Przykryłam szklaną przykrywką i umieściłam w piekarniku. Po chwili zorientowałam się, że wywar obecny w niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że golonki bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam do końca pieczenia tj. ok. 40 min.

Tu po wyjęciu z piekarnika:

Golonka w kapuście pieczona


A tutaj już na talerzu: pyszne!!! Mięciutkie, smakowite, a kapusta jeszcze lepsza:)


Golonka w kapuście pieczona




"Miarą człowieka nie jest zachowanie w chwilach spokoju, lecz to, co czyni, gdy nadchodzi czas próby" 
Martin Luther King




Komentarze
2011/11/21 16:56:36
o matko jakie pyszności dziś u Ciebie;)))))
2011/11/21 18:50:10
noo...
mój kochany Tato byłby zachwycony!

www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
2011/11/22 08:32:18
Wygląda przepysznie!
A jak długo gotowałaś golonkę?
2011/11/22 18:39:11
Po tej golonce obiecaliśmy sobie, że co najmniej raz w miesiącu takie danko będzie obowiązkowe u nas gościć:)
Ren-ya, gotowałam aż była całkiem miękka, nie patrzyłam na zegarek, ale myślę, ze co najmniej 1.5 godziny. Nawet wydawało mi się, że się razem z kapustą to wszystko rozleci w piekarniku, a tu wyszło w formie bardzo zwarte:)
2011/11/23 10:01:25
Aż się jęzorem oblizałam:) jadłam już w kapuście różności ale golonki jeszcze nie:)
2011/11/26 00:34:07
golonka w kapuście to przepyszny pomysł:) też zawsze do tej pory jada lam z chrzanem i musztardą ;)
2011/11/28 08:03:38
Pozdrawiam amatorki golonki:)
2011/11/28 14:31:00
Wygląda wprost wybornie!
Piekłam w zbliżony sposób kurczaka - bez wcześniejszego gotowania - też świetny wychodzi. Będę musiała Twojej metody spróbować :)
2012/01/19 16:51:29
pyszne
Gość: smakosz, ip-89-161-12-149.tel.tkb.net.pl
2012/02/09 14:15:42
to jest prosty przepis i oto chodzi golonka będzie w sobotę po tym przepisie mniam mniam
2012/02/09 14:36:39
Ten przepis bije rekordy powodzenia, jeśli chodzi o wejścia na bloga z google'a:)
Nie miałam pojęcia, że tyle jest amatorów golonki w/na kapuście!
Pozdrawiam i polecam tym, którzy jeszcze nie spróbowali:)

Smakoszu, daj znać jak Ci smakowało:)
2012/04/07 12:07:35
Mniam, mniam. Dzięki za podpowiedź :)

Gość: katarina, user-31-174-243-6.play-internet.pl
2012/06/11 20:22:50
mniam,mniam...
jutro robię...
2012/06/13 13:05:56
Czyli nieważne jaka pora roku - golonka zawsze na czasie:)
Pozdrawiam!

Gość: sysek, 46-148-0-142.inet-siec.pl
2012/10/11 10:51:52
można również szybciej tzn jak dla kawalera 2 golonki wrzucić na ok 3 litry wody do tego 3 łyzki wegety lub 2 łyzki wegety z 2 kostkami bulionu obgotować na miękko i do pieca w naczyniu żarodopornym wyłożyć kapuste na to golonka piec 20 -30 min w tp 180 C
2012/10/11 22:36:38
Sysek, też fajna opcja:) Może kostki bulionowe i vegeta niespecjalnie zdrowe, ale raz na jakiś czas, kiedy chodzi o szybkość, to pewnie nie zaszkodzi;)
Pozdrawiam!

Gość: Joanna, aya178.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/04 07:44:09
mmmmm mniam mniam dzisiaj robię goloneczki - mąż się nie może doczekać :)
2012/11/04 17:04:24
Widzę, że golonka cieszy się niesłabnącym powodzeniem na moim starym blogu:)
Mam nadzieję, że Wam smakowała i zapraszam do mojego nowego miejsca na blogspocie, czyli tutaj:
zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/

Pozdrawiam!

Gość: aleksander, host240.router2.tygrys.net
2012/11/16 11:13:36
pychota nic więcej nie powiem
2012/11/17 18:37:34
Aleksander, bo po co - pychota i już;)

Gość: , 89-68-96-56.dynamic.chello.pl
2012/11/21 01:56:06
ja gotowałam 2 godziny i piekłam 40 minut i była gumowata,dlaczego?
2012/11/21 17:46:22
Po takim czasie gotowania/pieczenia golonka powinna być ok, więc prawdopodobnie z mięsem coś było nie tak. Gumowatej nigdy nie uzyskałam, może być twarda najwyżej, jeśli za krótka obróbka by była.
Szkoda, dała się chociaż zjeść?



8 komentarzy:

  1. Ja dodalam tylko do kapusty suszone prawdziwki. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak mówisz, to i ja dodam następnym razem:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. ja zawsze dodaje suszone grzyby ..tez polecam

      Usuń
    3. U mnie suszone kojarzą się z Bożym Narodzeniem jedynie;)
      Ok, tak zrobię:)

      Usuń
  2. Wielkanoc za pasem a wiec mam danie na drugi dzien :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię goloneczki, po gotowaniu już są mięciutkie:) Jeszcze piekarnik i na stól.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że ten niedzielny obiad był udany:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!