Krem z dyni z masłem orzechowym i sokiem z pomarańczy wpadł mi w oko na instagramowym koncie Zdrowoprzezlife.
A że akurat miałam świeżo upieczoną (albo raczej uduszoną) dynię i byłam w śniadaniowej porze, więc wykorzystałam go jako dodatek do kaszy jaglanej.
Składniki na porcję:
* 1/4 uduszonej/upieczonej dyni Hokkaido
* 3 łyżki kaszy jaglanej + ok. 200 ml wody
* 2 łyżki masła orzechowego
* 2 świeże daktyle (albo suszone, albo inne bakalie)
* sok z 1/2 pomarańczy (do całej dyni dałam sok z 2 pomarańczy)
Dynię obrałam, pokroiłam w kostkę i udusiłam w rondelku z niewielką ilością wody. Zmiksowałam z dodatkiem soku na super gładki krem w moim fantastycznym blenderze.
Do 1/4 kremu dodałam masło orzechowe, połączyłam (mniej więcej) z ugotowaną kaszą, posypałam pokrojonymi daktylami.
Pyszne!!!
"Poniedziałki są w porządku. To twoje życie jest do bani."
Ricky Gervais
masło orzechowe! <3 ale musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZ masłem to chyba wszystko jest dobre;)
Usuńtez ostatnio szaleje z dynia .. po upieczeniu zmiksowalam z wiórkami i lepiłam kulki ..pachnące cynamonem szybko zniknęły
OdpowiedzUsuńtwoja musi tez byc pycha ..bardzo lubię dynie
I ja też! I wszystko mam w domu, tylko ugotować:-)
UsuńJem już trzeci dzień pod rząd ten zestaw, na razie mi się nie nudzi:)
UsuńBardzo fajny przepis. Robisz takie zdjęcia, że aż chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, też mi się chce jeść jak na nie patrzę;)
UsuńPrzepysznie wygląda. Zachęciłaś mnie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń