Kulki mocy robię dość często, głównie z tego względu, że to prosty sposób na zdrową słodycz. Zawsze jakieś składniki na kulki mam w domu, a czegokolwiek by się do nich nie użyło, to zawsze wychodzą pyszne.
Robiłam już tych kulek wiele, są na blogu kulki mocy standard, kulki z ciecierzycy, kulki na bazie włoskich orzechów z bananem, kulki z prażonymi płatkami gryczanymi.
Dzisiejsze kulki miały być takie same lub podobne do tych z płatkami, ale idąc po płatki natknęłam się na jaglany popping i zdecydowałam, że jego użyję.
Czegoś tam dodałam, czegoś ujęłam i wyszło jak zwykle, czyli bardzo dobrze.
Składniki na ok. 25 małych kulek:
* 3-4 łyżki masła orzechowego
* 2 garście nerkowców
* 2-3 łyżki oleju kokosowego
* 2 łyżki karobu
* garść żurawiny
* 2 łyżki sezamu
* średni ugnieciony widelcem banan
* 1/2 szklanki poppingu jaglanego
* do obtaczania: karob i mąka kokosowa
Orzechy i bakalie można siekać lub miksować, ja tym razem zmiksowałam, ale tak z grubsza jedynie. Wszystkie składniki połączyłam, na koniec dosypałam poppingu.
Lepiło mi się kulki bardzo dobrze, nawet nie trzeba było masy chłodzić, ani ubierać lateksowych rękawiczek.
Ulepione kulki obtaczałam w karobie i mące kokosowej.
"Nie jestem z tych, którzy nie wierzą w miłość od pierwszego wejrzenia, ale zawsze lepiej spojrzeć po raz drugi."
Wolter
Wolter
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis. Z pewnoscia z niego skorzystam :-).
OdpowiedzUsuń