poniedziałek, 13 listopada 2017

Mini szarlotka gryczana sypana


crumble gryczane




Nie wiem czy to szarlotka w wersji mini, czy bardziej crumble.
Takie ciasto (w 2 opcjach właśnie: jako ciasto i jako mini ciasto/crumble) robiłam kiedyś w wersji rabarbarowej.
Dzisiaj zrobiłam jako szarlotkę, czyli z nadzieniem z jabłek.
Zjadłam na śniadanie, a co!



Składniki na porcję:
* 1 duże jabłko - ja dałam Szarą Renetę
* 4 kopiaste łyżki mąki gryczanej (robię w domu z kaszy)
* 4 łyżki płatków gryczanych
* ok. 60-70 g zimnego masła
* 1 kopiasta łyżka erytrolu (lub innego słodzika)
* cynamon (najlepiej cejloński)
* na wierzch dałam 2 łyżki gęstego jogurtu i kostkę gorzkiej czekolady



Płatki, mąkę i słodzik wymieszałam i połowę wysypałam na dno naczynia do zapiekania (o bokach 16 cm) wysmarowanego masłem.
Na tym ułożyłam obrane i pokrojone w kostkę jabłko, posypałam cynamonem.


crumble gryczane


Dosypałam pozostałą część suchych składników, a wierzch wyłożyłam pokrojonymi plastrami masła.


crumble gryczane


Piekłam w małym piekarniku ok. 25-30 minut w temp. 180* C.


crumble gryczane


Umaiłam jogurtem i startą czekoladą i z wielką przyjemnością zjadłam😊


crumble gryczane

crumble gryczane




"Rzadko myślimy o tym, co mamy, lecz zawsze o tym, czego nam brak."
Artur Schopenhauer



4 komentarze:

  1. Mnie te sypane jednak nie przekonały, wolę zagnieść mąkę z masłem, naprawdę uwielbiam taką kruszonkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I mam pomysł na niedzielne śniadanie :) Chociaż ja bardziej jestem skłonna ku wersji owsianej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczane płatki są mniejsze i się lepiej przypiekają, tak mi się wydaje, ale z kolei owsiane są lepsze jak się nie przepada za gryką:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!