Miał być omlet bananowy, bo bardzo dawno takich omletów nie robiłam, ale ostatecznie, w trakcie przygotowania, zdecydowałam się na zrobienie go w postaci kilku placuszków.
Niby ten sam skład, a smak, przez inną formę, jest trochę inny. No i lepiej się przekłada takie małe placuszki na drugą stronę.
Składniki na ok. 5.szt/1 porcję:
* spory banan
* 2 jajka
* duża łyżka wiórków kokosowych
* olej kokosowy do posmarowania patelni
Na wierzch:
* mus z awokado, banana, mleka kokosowego i daktyli
* suszone śliwki (a właściwie to jedna mięsista i duża)
* mleko kokosowe
Jajka lekko ubiłam trzepaczką, dodałam zmiksowanego (można ugnieść widelcem) banana, dorzuciłam wiórki i wymieszałam.
Smażyłam z obu stron na patelni muśniętej olejem kokosowym.
Wierzch polałam musem, dodałam pokrojoną suszoną śliwkę i odrobinę mleka kokosowego.
Zapewniać, że pyszne chyba nie ma sensu;)
"Każdy skarży się na swoją pamięć, a nikt nie skarży się na swój rozum."
Francois de La Rochefoucauld
ale pysznie wyglądają ..
OdpowiedzUsuńrobię w/g skromniejszego przepisu bo tylko banan i wiórki albo mus jabłkowy i wiórki ..
Tylko te 2 składniki? Ciekawe, spróbuję w takim razie:)
Usuńno ..mówiłam ze moja wersja biedniejsza ..
Usuńrobiłam tak jak na tym blogu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kokosanki-z-dwoch-skladnikow-bez-jajek-i-cukru-2
nawet zapomniałam o tych plackach
Twoje to ciastka bardziej, robiłam podobne, tylko z płatkami owsianymi:)
Usuńja mylę nazwy ..placki, placuszki,ciasta ,ciasteczka ..
Usuńmyślisz ze nazwa sie zmienia w zależności czy w patelni czy w piekarniku ?
robiłam ciasto w patelni, pączki w piekarniku ...
a takie z płatkami tez robiłam ...
bez względu na nazwę sa fajne ...
pozdrawiam Sówko
Dla mnie różnica między takimi ciasteczkami a plackami jest głównie taka, że ciasteczka to coś typowo słodkiego na ząb, przekąska, dodatek do kawy itp., a placki to danie pełne np. na śniadanie. Chociaż może dla kogoś takie placki to nie jest opcja śniadaniowa, tylko deserowa, może tak być.
Usuńchyba temat rzeka ..fajne i całkiem logiczne twoje spostrzeżenia co do ciasteczek ...cos dla przyjemności ..
Usuńtaka tylko myśl mi sie nasuwa ,ze dzisiejsze sa najczęściej nie słodkie i "zdrowe" i moim zdaniem tez sie nadają np na śniadanie
trzeba by zgłębić temat co powinno zawierać danie pełne ..i tu chyba nie ma prostej odpowiedzi ...
u mnie we Francji dzisiaj mozna używać obu nazw ...chociaż kiedyś wszystko co z patelni to placki ..z piekarnika ciasteczka ..wytrawne małe formy płaskie z piekarnika to tez ciasteczka ...wcale nie musza byc wiec słodkie ciasteczka ..
najczęściej nazwa pochodzi od tego w czym jest wyrób robiony ..
co kraj to obyczaj ...
przepraszam za to bla bla bla ...jaby nie zwał twoje wyglądają obłędnie ...nie sa na 1 fazę MM , ale z powodzeniem na druga ...
Ciekawy temat:) Dla mnie wytrawny wypiek nie jest ciasteczkiem, ciasteczko musi być słodkie, niekoniecznie od cukru oczywiście. I małe i chyba też ciasteczko to dla mnie coś zimnego w odróżnieniu np. od placka czy naleśnika, które w stanie ciepłym są najlepsze.
UsuńCiasteczko to ciasteczko, po prostu;)
super spostrzeżenie ,ze ciasteczka sa raczej na zimno ..o tym nawet nie pomyślałam ..celnie Sówko ..!
Usuńtylko jak nazwać te wytrawne ? małe ,na zimno...
ciekawa jestem co wymyślisz ...o może ktoś tez sie dołączy do naszej dyskusji ?
fajnie zawsze u ciebie ..takie smaczne dyskusje ...
Basia, a jakie konkretnie wytrawne masz na myśli?
Usuńnp takie jak tutaj
Usuńhttp://kuchnia.wp.pl/wytrawne-ciasteczka-z-oliwkami-i-orzechami-6054910289232513a
krakersy chyba to raczej cieńsze ? sama nie wiem...hihi i chyba wole swobodę zeby nazywać jak komu pasuje i ważne ze smakuje ..
No faktycznie, kiedyś robiłam podobne, z żółtym serem i nazwałam je właśnie "pikantne ciasteczka";)
UsuńA jak ciasto włoży się do gofrownicy, to będą gofry. Już myślałam, że tylko jak tak przerabiam jeden przepis na różne rzeczy. Mój dezal przeszedł ze mną nie jedno. Robiłam już gofry z batatami, ziemniaczane, jaglane. Według mnie nazwa nie jest ważna, póki jedzenie jest smaczne. Placki, naleśniki, gofry, pancakes można spokojnie zrobić z tych samych składników. Tylko przy użyciu innych sprzętów. Nadal nie wiem, czym różni się pancakes od naleśnika. Chyba tylko grubością
UsuńZgadzam się, że nazwa niezbyt jest ważna, ale jakoś trzeba na blogu danie opisać;)
UsuńCo do gofrów, to nigdy ich nie jadałam, jakoś mnie nie ciągnęło do nich, wydawały mi się "płaskie" w smaku i byłam pewna, że się je robi tylko z białej, zwykłej mąki. Ale ostatnio się dowiedziałam, że gofry można właśnie robić z przeróżnych ciast i wielkiej ochoty na nie nabrałam, tylko nie mam jeszcze gofrownicy. Jak kupię, to pewnie będę szaleć:)
Co do różnicy miedzy pancakes a naleśnikiem, to tutaj akurat widzę sporą, bo do naleśników dodaje się więcej wody, pankejki są bardziej puszyste i można do nich dodawać owoce, ser itp. a naleśniki robi się same, czyli tylko mąka, woda, jajko plus osobno nadzienie. Natomiast omlety to głównie jajka, czego nie ma w pozostałych formach. Tak ja to przynajmniej widzę:)
jaka pyszna dyskusja 🤗
Usuńdla mnie pankejki sa puszyste ( jakiś środek spulchniający ) i to je odróżnia od naleśnika .. ale czemu nie nazwać je plackami? albo racuchami ? byłoby po polsku ...
jeśli chodzi o naleśniki to u mnie we Francji nie jest to ciasto i oddzielnie nadzienie ...bardzo często przy wytrawnych nalesnikach nadzienie jest dodawane do ciasta ..nazywa sie je dalej naleśnikami ...
anonimowy tez widzi ze nazwa może byc uzależniona od sprzętu ... cos jak u mnie ... 😊
w każdym razie ja te placuszki bardzo lubię bez względu jak je zwał
Basia, czyli do klasycznych pankejków dodaje się jakiś spulchniacz? Ja nigdy nie dodaję do takich małych form z patelni, tylko do wypieków, choć też nie zawsze.
UsuńNaleśnik jest płaski i duży, pankejki czy placuszki są małe, to chyba też różnica:)
do oryginalnych Pancakes dodaje się proszek do pieczenia lub sodę przez co są pulchniejsze...
Usuńto mi do złudzenia przypomina polskie "racuchy" ...czasem myśle ,ze cały galimatias powstaje jak zaczynamy tłumaczyć nazwy
co do wielkości naleśników u mnie sa tez małe ...fakt,ze sa płaskie
A czy cechą racuchów nie jest to, że są na kefirze albo zsiadłym mleku? Bo mnie się z tym kojarzą.
UsuńJak naleśniki robisz małe, to jak je nadziewasz i składasz?
mnie racuchy kojarzą sie z ciastem drożdżowym ...
Usuńzamiana mleka na maślankę,jogurt czy kwaśną śmietanę nie powinno wplynąć na nazwę całości ..składniki sa często zastępowane
racuchy /placuszki robila moja babcia i nie wiedziała pewnie,ze robi pankejki
takie małe naleśniki sa rulowane ..najczęściej jest to tylko rozsmarowana czekolada
Tak, racuchy robi się też drożdżowe.
UsuńA zamiana mleka na produkty sfermentowane robi jednak różnicę, to podobnie jak moczenie kaszy gryczanej na chleb, co powoduje jej fermentowanie i chleb rośnie bez drożdży. Bez namoczenia nie urośnie.
Mnie racuchy kojarzą się też z jabłkami i to pokrojonymi, a nie startymi. I posypką z cukru pudru:)
Zapytałam właśnie moją wiekową mamę jak robiła racuchy, które ja pamiętam i potwierdziła, że na kefirze:)
Basia, takie małe naleśniki są dodatkiem do jakiegoś dania, czy tak? Albo drobnym deserem? Bo mnie też naleśniki kojarzą się z nadzieniem i to obfitym i traktuje je jako pełne danie.
takie małe naleśniczki z czekolada francuzi jedzą na śniadanie ..podobnie jak słynne rogale czy bułki z czekolada z ciasta francuskiego .. u mnie to raczej deser do popołudniowej kawy
UsuńPancakes jest ozdobiony owocami jak u nas gofry? Czy może, te owoce są zatopione w cieście a dopiero smażone? Tak robię racuchy z jabłkami. Pancakes jest „grubszy” i na dopalaczach (proszek albo soda), a naleśnik „rozwodniony”
UsuńZrobię jeszcze więcej zamieszania. Gofry oprócz wersji tradycyjnej mogą być też wyrwane z niecodziennymi dodatkami. Widziałam gofry z bekonem i jajkiem sadzonym. Jeśli chodzi o gofrownice, to wybieraj taką z jak największą mocą. Poniżej 800W będzie za słaba i gofry będą niedopieczone i gumowate. Ja mam dezala z mocą 1300W i jestem z niego zadowolona. Radzi sobie nawet z batatem.
Nazwa uzależniona od sprzętu jest prostszym rozróżnieniem. Nawet ktoś, kto nie zna się na gotowaniu pomyśli gofrownica do gofrów, patelnia do placków a piekarnik od ciastek. Tylko ktoś wtajemniczony wie, że tak naprawdę ciasto jest jedno a techniki różne. Granice robią się coraz bardziej płynne, jeśli chodzi o składniki.
Ale najważniejsze, że jakkolwiek się nie nazywa i jakiej by metody nie użyć, to wszystko, o czym piszemy jest dobre;)
UsuńDzięki za podpowiedzi na temat gofrownicy, już się zorientowałam, że musi mieć co najmniej 1000 W mocy. Dezal ma dobre opinie, ale nie jest tani, szkoda mi wydawać tyle kasy, bo nie sądzę, żebym te gofry piekła tak często, żeby mi się zamortyzował w miarę szybko. Chociaż kto wie, skoro gofry nawet z bekonem i jajkiem można robić, to może wpadnę w gofrowy szał;)
Mniam! Często robię podobne placuszki. Jem je na śniadanie z owocami lub na deser. Najlepsze jest to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne. Twoje wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTak, są błyskawiczne do przygotowania i ja robię takie placki na śniadanie, choć deser z nich też jest fajny, bo słodki:)
Usuń