środa, 3 grudnia 2014

Omlet bananowy - dwie wersje


Omlet bananowy - dwie wersje



Omlety z bananem  już robiłam, ale prezentowane dzisiaj są, mimo tych samych głównych składników, zupełnie inne, i w smaku i wyglądzie.
Zrobiłam dwie wersje, różnią się dodatkami.




Wersja I

Składniki na 1-2 porcje:
* 2 jajka
* 2 banany
* 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
* łyżeczka oleju kokosowego na patelnię
* wiórki i odrobina mleka kokosowego (opcjonalnie) na wierzch



Banany zmiksowałam na gładką masę, jajka ubiłam lekko trzepaczką, dodałam zmielone migdały, znów machnęłam trzepaczką kilka razy do połączenia masy i to samo zrobiłam po dodaniu masy bananowej.
Na patelni lekko rozgrzałam olej, wylałam masę i na małym ogniu smażyłam kilka minut. Spód mi się już zrobił ciemnawy, a wierzch był mokry, więc pomagając sobie długą i szeroką drewnianą łopatką przewróciłam omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę go dopiekłam. Ten drugi kiepsko mi się przewrócił,  wydawało się, że omletu zwartego z tego nie otrzymam, już nie wspominając o zdjęciach, a okazało się, że po przewróceniu ładnie przybrał na nowo plackowy kształt.

Omlety pięknie się unoszą, są wyrośnięte, może też dlatego, że dałam stosunkowo niewielką patelnię, wiec nie mogły się rozlać i poszły w górę. 


onlet bez glutenu
omlet bez glutenu
omlet bez glutenu



Wersja II

Składniki na 1-2 porcje:
* 2 jajka
* 2 banany
* 2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
* łyżeczka oleju kokosowego na patelnię
* posiekana kostka gorzkiej czekolady i kilka migdałów na wierzch


Zrobiłam tak samo jak poprzedni.

W kwestii wielkości czy obfitości tych omletów: ja wzięłam zarówno jajka jak i banany średniej wielkości, wyszły duże omlety, zjadłam sama, ale ledwo i syta byłam kilka godzin. Jeśli nie pożądacie aż takiej wielkości/sytości, weźcie małe jajka i małe banany (albo jeden duży) lub omlet podzielcie na dwie porcje.

Bardzo polecam, nadają się też na deser.

omlet bez glutenu
omlet bez glutenu
omlet bez glutenu



"W zazdrości więcej jest miłości własnej niż miłości do drugiej osoby"
Francois de La Rochefoucauld


16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciekawa, a takie proste składniki przecież:)

      Usuń
  2. Często robię podobnie, tylko z płatkami owsianymi i uwielbiam takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego dodajesz płatki, czy zamiast banana? Z płatkami też robiłam, ale bez banana.

      Usuń
  3. Mniam ! Ale zrobiłaś mi ochotę na taki omlet :) Na pewno zrobię, tylko gorzej chyba z tą mąką kokosową .. w sklepach je nie widziałam, może w tych ze zdrową żywnością ?
    http://lamodenathalie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest w sklepach ze zdrową żywnością, ale ja po prostu zmieliłam wiórka:)

      Usuń
  4. takim omletem na pewno bym się nasyciła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, takie wspomnienie lata :) A do tego zdrowo i super smacznie, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest raczej omlet typowo zimowy, bym powiedziała;)

      Usuń
  6. ten pierwszy wygląda obłędnie, wszystkie składniki mam więc na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że Ci będzie smakował taka samo co najmniej jak Ci się podoba:)

      Usuń
  7. świetny przepis, robiłam podobne ale zawsze czegoś w nich brakowało, ten przepis jest najlepszy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brakowało dodatku w postaci mąki kokosowej/migdałowej? Mąka dodaje smaku i zagęszcza, omlet wychodzi super treściwy:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!