poniedziałek, 4 stycznia 2016

Białe kiełbaski pieczone z jabłkiem i żurawiną


Biale kielbaski pieczone z jablkiem i żurawiną



Białą kiełbasę jadałam do tej pory jedynie z białym barszczem, który gotuje moja mama. I to rzadko.
Ale gdy zobaczyłam przepis w Przyjaciółce na taką kiełbaskę pieczoną, a nie gotowaną, to bardzo mi się jej zachciało. Kiełbaski zakupiłam na Targu Pietruszkowym i zrobiłam (już dawno, tylko o gotowym wpisie zapomniałam).



Składniki na 2-4 porcje:
*  4 kiełbaski białe surowe
*  2 kwaśne jabłka
*  czerwona cebula
*  garść żurawiny - u mnie suszona
*  duża łyżka ostrej musztardy
*  sól, pieprz, rozmaryn, a ja dałam świeże: oregano, majeranek, tymianek, lubczyk, cebulę zieloną
*  3 łyżki oliwy, smalcu lub innego tłuszczu



Dno naczynia żaroodpornego wysmarowałam oliwą. Jabłka pokroiłam  w kostkę, cebulę w piórka.


Biale kielbaski pieczone z jablkiem i żurawiną


Wymieszałam jabłka, cebulę, żurawinę, musztardę z pozostałą oliwą i rozłożyłam je na dnie naczynia. Na tym ułożyłam ponakłuwane kiełbaski i posypałam solą, pieprzem i ziołami.
Zapiekałam ok. 40 minut w temp. 180* C.
Kiełbaski wyszły super:)


Biale kielbaski pieczone z jablkiem i żurawiną

Biale kielbaski pieczone z jablkiem i żurawiną



"Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza"
Wilhelm Busch


7 komentarzy:

  1. Oj, ten przepis mnie do kiełbasek przekonuje! A jak pokażę mężowi... jemu na sam dżwięk słowa "kiełbasa" ślinka leci;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso ze słodkimi dodatkami ma swój urok :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się przekonuję, bo rzadko tak łączę mięso.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!