piątek, 29 maja 2015

Crumble z rabarbarem i owsianą kruszonką - dwie wersje


Crumble z rabarbarem i mąką owsianą



Uwielbiam crumble! 
Crumble to po prostu owoce (najczęściej duszone wcześniej) przykryte kruszonką i zapieczone. Ja zwykle dodaję jeszcze bakalie. Uzupełnieniem crumble może być dodatek lodów albo zimnego gęstego jogurtu.
Robię ten pyszny i prosty deser w najróżniejszych kombinacjach, zarówno jeśli chodzi o owoce, jak i rodzaj kruszonki.
Jest na blogu przepis na crumble z rabarbarem i kruszonką z mąki pszennej, jest crumble z jabłkami  i dodatkiem płatków owsianych, jest wersja letnia z mąką i płatkami żytnimi, wersja ze śliwkami, a także zeszłoroczna wersja bezglutenowa
Dzisiaj z rabarbarem i mąką owsianą, takiej wersji jeszcze nie robiłam, a akurat zakupiłam mąkę, bo dostałam zamówienie na ciasteczka owsiane.
Do drugiej wersji dorzuciłam ziarna amarantusa, które zalegały w szafce, bo nie miałam specjalnie na nie pomysłu.



I wersja

Składniki na 1-2 porcje:
* 2-3  duże laski rabarbaru
* jabłko (miałam, to dałam, ale niekoniecznie)
* 4 kopiaste łyżki mąki owsianej
* 2 łyżki masła kokosowego i 1 łyżka oleju
* 1 łyżka ksylitolu
* orzechy włoskie, żurawina

 Można dać sam olej kokosowy albo zwykłe masło.

Crumble z rabarbarem i mąką owsianą


Rabarbar chwilę poddusiłam z odrobiną wody. Można go dodatkowo posłodzić, ja tego nie zrobiłam, bo lubię jak jest kwaśny, a i bakalie dodają lekkiej słodyczy.
Przełożyłam do foremki, posypałam daktylami i orzechami. Ugniotłam z masła, oleju (zimnego, nie podgrzewałam) i mąki kruszonkę i równomiernie rozłożyłam na powierzchni.


Crumble z rabarbarem i mąką owsianą


Piekłam w małym piekarniku ok. 15 minut w temp. 180* C. Trochę za mocno przypiekł się wierzch, przy drugiej wersji pilnowałam i ochraniałam górę papierem do pieczenia.
W większym naczyniu (i piekarniku) może wymagać dłuższego pieczenia.
Zjadłam z dodatkiem jogurtu greckiego.


Crumble z rabarbarem i mąką owsianą




II wersja

Składniki na 1-2 porcje:
*  kilka lasek rabarbaru
*  2 łyżki mąki owsianej (trochę mało dałam, dorzuciłabym jeszcze jedną)
*  2 łyżki ziaren amarantusa
*  2 łyżki oleju kokosowego
*  1 łyżka ksylitolu
*  kilka posiekanych daktyli i migdałów



Crumble z rabarbarem i mąką owsianą


Zrobiłam podobnie jak poprzednią wersję. Dałam tylko (chyba) za mało mąki owsianej i co prawda surowa kruszonka wyszła mi wspaniale, ale już po zapieczeniu to raczej bym jej kruszonką nie nazwała;)
Ale mimo to było pyszne, zresztą mnie smakuje każda kombinacja, nawet jak się nie kruszy i nie chrupie (choć amarantus chrupał).
Róbcie crumble!


Crumble z rabarbarem i mąką owsianą



"Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście."
Robert Frost


15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Crumble zwykle fajnie wygląda, zwłaszcza jeśli owoce są w kontrastowym w stosunku do ciasta kolorze:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Każda i w dodatku wersji jest nieskończona ilość:)

      Usuń
  3. Chcialam zrobic crumble a w rezultacie wyszlo ciasto rabarbarowe;-) spód zrobilam z Twojego przepisu na szarlotke tę z mala iloscia ciasta na to dalam piane z bialek i kruszonke owsiana.Pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się zastanawiam, co robić z rabarbarem... Teraz mam w życiu jakiś sensowny cel :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda jakie to wspaniałe uczucie odkryć swój życiowy cel?:)

      Usuń
    2. A to akurat bardzo dobry cel :)

      Usuń
  5. Crumble zawsze smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak Mi się uda to za kilka dni zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jest teraz rabarbar? Myślałam, że już nie do zdobycia teraz.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!