wtorek, 12 listopada 2013

Zupa z papryką i serem pleśniowym


zupa paprykowa




Ostatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki.

Dzisiaj zupa lekko mięsna (zwykle robię bez mięsa) z papryką i dodatkiem sera pleśniowego, który genialnie podkreśla/uzupełnia smak zup.




Składniki na 2 porcje:
* pietruszka
* 1/2 selera
* por
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki żółtej
* kilka różyczek brokuła
* 2 skrzydełka z kurczaka (można pominąć, dać łyżkę masła lub oliwy)
* sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk 
* ser pleśniowy



Skrzydełka kurczaka wrzuciłam do zimnej wody, gotowałam ok. 20 min, dodałam oregano i pokrojone  w kostkę pietruszkę i selera, znów gotowałam ok. 10 min.; dodałam pora, papryki również pokrojone w kostkę i brokuła, posoliłam, sypnęłam pieprzem, bazylią i lubczykiem. Warzywa mają być sprężyste, nie rozgotowane.
Na talerzu dodałam  ser pokrojony na kawałki i  gałązki  lubczyku.
Również do tej zupy można dorzucić  kaszę, makaron lub ziemniaka, albo zjeść z kromką chleba. Ja zjadłam bez żadnych dodatków i było pysznie:)

zupa paprykowa



"Najtrudniejsza rzecz w życiu, to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić"
Dawid Russell


6 komentarzy:

  1. Gęsto i pożywnie wygląda, i skoro z serem pleśniowym to kupuję bez żadnych wątpliwości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ser pleśniowy to chyba najbardziej lubiana przeze mnie opcja serowa;)

      Usuń
  2. Fajowo wygląda!
    Przy okazji sprawdzam jak działa komentowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda ta Twoja zupka :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!