To danie, jak sporo w mojej kuchni, powstało na zasadzie: mam jakiś składnik do wykorzystania i szukam z czym go połączyć;)
Miałam tym razem fasolkę adzuki i ochotę na słodkie śniadanie, co nie jest niczym wyjątkowym zresztą, bo śniadania z reguły jadam słodkie.
Składniki na porcję:
* 3-4 łyżki ugotowanej fasolki adzuki
* 3-4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego
* 1/2 banana
* 2 duże figi
* łyżeczka orzechów włoskich
* ew. 1/2 łyżeczki miodu
Fasolkę najlepiej wykorzystać, gdy nam zostanie z innego dania. Ryż podobnie, ale ja ugotowałam specjalnie i lekko przestudziłam.
Dodałam resztę składników, uprzednio pokrojonych, polałam odrobiną miodu i zjadłam z wielkim smakiem! Nawet mój mąż stwierdził po spróbowaniu, że niezłe;)
Można zjeść na ciepło albo na zimno, świetnie nadaje się też do pracy jako II śniadanie.
"Poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy"
Phil Bosmans
mmm wygląda pysznie! uwielbiam ryż w każdej postaci, więc chyba dzisiaj sama z nim coś pokombinuję:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKombinuj, kombinuj:)
Usuńbardzo kolorowe sniadanie ..
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko ..sprobuje twojego polaczenia, bo tez zawsze jadam na slodko sniadania ..
dla I fazy MM mozna pewnie zamiast banana dac inny owoc do IG 50 np mus jablkowy ..kombinacji pewnie tez sporo
dzieki za pomysl -:)
Odkąd jadam ciepłe śniadania, to zawsze na słodko - właśnie sobie uświadomiłam;)
UsuńZa to kolacje prawie nigdy, też tak masz?
chyba tez tak mam ;)
UsuńNo faktycznie nietypowo - fasola na słodko? Dotąd tylko w ciastach. Czas przekonać się, jak smakuje w ryżu :) Zawsze mnie inspirujesz!
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć:)
UsuńCiasto fasolowe u mnie czeka w kolejce do zrobienia, dzięki za przypomnienie:)
Nie wiem jak smakuje ta fasolka, ale jestem otwarta na tego typu połączenia ;)
OdpowiedzUsuńFasolka ma raczej fasolkowaty smak, ale w takim połączeniu się go nie czuje - całość jest bardzo ciekawa, taka deserowa bardziej:)
UsuńŚniadanie u mnie też na słodko:) Kiedyś kupowałam sobie na rano do pracy drożdżówkę, później był tost z masłem orzechowym i dżemem, teraz zrobiłam sobie sama musli i zaraz po kawie jest miseczka owsianki z bakaliami:)
OdpowiedzUsuńRyż na słodko też uwielbiam:)
Nie jadłam nigdy masła orzechowego z dżemem - to chyba bardzo słodkie jest, trudno mi sobie to nawet wyobrazić.
UsuńMasło orzechowe albo nutella to nie jest dla mnie w ogóle smarowidło do kanapek, nigdy w życiu nie jadłam takiej kombinacji;)
Do naleśników to tak, z dodatkiem bananów - rozpusta totalna!
A robiłaś granolę kiedyś? Ja już dawno nie, ale to pyszne na śniadanie do płatków albo do podjadania:)
Masło orzechowe jest bardziej słone niż słodkie, dlatego świetnie smakuje z dżemem, szczególnie z czarnej porzeczki... uwielbiam:)
UsuńGranolę nie... i chyba nie będę próbować, czytałam, że to się zapieka (czy zasmaża?) z tłuszczem i czymś słodkim... Chyba jednak wolę musli:)
ja robie sama maslo orzchowe i tez bardzo lubie je na kanapce ..jest naturalne i pasuje tez mi nawet dzem /mus owocowy slodko-kwasny razem -:)
UsuńNo to mnie to masło orzechowe z dżemem teraz kusi, haha. Będzie trzeba spróbować jaki to smak:)
UsuńA granola jest zapiekana, ale w piekarniku i z dodatkiem miodu, więc wychodzi z tego taka chrupanka bakaliowa - pyszna!