środa, 28 marca 2018

Placuszki z fermentowanej gryki, tym razem na słodko


Placuszki bezglutenowe na słodko




Takie gryczane placki z fermentowanej gryki, bez jajek i mąki, robiłam bardzo często od czasu zeszłorocznego, wiosennego, jaglanego detoksu, kiedy to po raz pierwszy się z nimi zaznajomiłam.
Wtedy to były placki w wersji wytrawnej, a dzisiaj proponuję wersję słodką z dodatkiem bananów.




Składniki na ok. 12 placków/1 porcję:
*  1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej
*  2 średnie banany
*  łyżeczka masła orzechowego
*  zmiksowane zamrożone maliny (jeszcze z moich zeszłorocznych zbiorów)
*  odrobina oleju kokosowego do przetarcia patelni




Kaszę przepłukuję i zalewam zimną wodą. Kaszę do takich placków zalewam zwykle wieczorem, a placki robię na następny dzień.
Przed przystąpieniem do pracy nad plackami najpierw odlewam nadmiar wody do miseczki, żeby ew. dodać ją z powrotem podczas blendowania, gdyby się okazało, że masa jest za gęsta.

Grykę z pozostałą wodą przenoszę do blendera, dodaję banany i miksuję na gładko.
Kładę łyżką masę na rozgrzaną patelnię i piekę z obydwu stron. Placki pieką się bezproblemowo, odchodzą od patelni gdy są upieczone, wtedy przekładałam je na drugą stronę i jeszcze chwilę dopiekam.


Placuszki bezglutenowe z bananami


Na talerzu polewam masłem orzechowym i posypuję malinami.
Ależ to jest pyszne!!!


Placuszki bez glutenu z bananami

Placuszki bezglutenowe z bananami

Placuszki bez glutenu





"Nie potrzebujesz akceptacji innych. Potrzebujesz własnej akceptacji."

Thich Nhat Hanh





2 komentarze:

  1. Przepis wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję go przy najbliższej okazji! Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i nie czekaj na okazję, tylko rób;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!