Pastę z soczewicy i suszonych pomidorów jadłam u mojej warszawskiej przyjaciółki; taką pastę robi jej mąż.
To jest w jego wykonaniu połączenie soczewicy z puszki z pomidorami w oleju (ze słoika). Pasta bardzo mi smakowała, tak bardzo, że sobie obiecałam, że po powrocie zaraz taką pastę zrobię.
Wizyta była w lutym, mamy wrzesień, szybko mi poszło, nie ma co😁. Ale zrobiłam i to się liczy.
To jest w jego wykonaniu połączenie soczewicy z puszki z pomidorami w oleju (ze słoika). Pasta bardzo mi smakowała, tak bardzo, że sobie obiecałam, że po powrocie zaraz taką pastę zrobię.
Wizyta była w lutym, mamy wrzesień, szybko mi poszło, nie ma co😁. Ale zrobiłam i to się liczy.
Ja podeszłam do tego odrobinę ambitniej i soczewicę ugotowałam. Dodałam też cebulę, a z przypraw kumin, który nadał paście orientalnego smaku.
Użyłam soczewicy czerwonej i pomidorów suszonych solo.
Użyłam soczewicy czerwonej i pomidorów suszonych solo.
Składniki na 2 porcje:
* 100 g czerwonej soczewicy
* kilka suszonych pomidorów
* cebula czosnkowa
* sól, pieprz, kumin, papryka słodka i ostra
* oliwa, woda
Nie mam patentu na gotowanie czerwonej soczewicy, albo dam za dużo wody, albo za mało.
Tym razem na 100 g soczewicy dałam ok. 150 ml wody i było za mało, musiałam z lekka skrobać po dnie.
W trakcie gdy ugotowana soczewica się studziła pokroiłam cebulę i udusiłam ją na oliwie z wodą. Pomidory zalałam oliwą, żeby zmiękły, bo były już mocno wysuszone.
W trakcie gdy ugotowana soczewica się studziła pokroiłam cebulę i udusiłam ją na oliwie z wodą. Pomidory zalałam oliwą, żeby zmiękły, bo były już mocno wysuszone.
A potem wrzuciłam wszystkie składniki do mojego super blendera i zmiksowałam na idealnie gładką masę (robiłam w małym kielichu).
Do regulacji konsystencji użyłam oliwy i wody; moja pasta jest bardzo gęsta, ale można zrobić taką, jaką się lubi najbardziej.
Pycha!!! Bardzo polecam:)
"Kto nie zna prawdy, ten jest tylko głupcem. Ale kto ją zna i nazywa kłamstwem, ten jest zbrodniarzem."
Bertold Brecht
Mniam mniam. Ta pasta rzeczywiście jest u nas przebojem domowym bo i szybka do zrobienia i smaczna. A i jeszcze spróbujemy Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie:)
UsuńJem ostatnio pasty cukiniowe i bakłażanowe, więc pomidorowo-soczewicowa też mi pewnie posmakuje :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna Krysztally:)
Usuń