poniedziałek, 25 września 2017

Kasza jaglana z sosem śliwkowo-jabłkowym i czekoladą


Kasza jaglana z sosem śliwkowo-jablkowym




Kupiłam śliwki, co czynię ostatnimi czasy namiętnie (kiedyś za śliwkami zupełnie nie przepadałam, ale mi się odmieniło i teraz się nimi objadam wręcz).
Zwykle zjadam je w takiej postaci jakiej są, ale tym razem część śliwek była na tyle miękka, że prawdopodobnie  nie dotrwałyby w dobrej kondycji do następnego dnia. Postanowiłam je więc przerobić, nie wkładając w to zbyt wiele pracy.
Z przeróbki wyszedł gęsty sos śliwkowy z kawałkami jabłek i mocnym cynamonowym akcentem.
Sos wykorzystałam na następny dzień do jaglanego śniadania.



Składniki:
*  3 łyżki kaszy jaglanej + ok. 200 ml wody
*  śliwki
*  jabłko
*  cynamon (cejloński)
*  kurkuma
*  kostka gorzkiej czekolady



Śliwki po wypestkowaniu wrzuciłam do garnka, dodałam odrobinę wody, dorzuciłam pokrojone jabłko, sypnęłam mocno cynamonem i udusiłam. W efekcie tego śliwki się rozpadły, ale jabłko pozostało w kawałkach.
Następnego dnia ugotowałam kaszę jaglaną tak jak zwykle to robię, czyli na 200 ml wrzątku wrzuciłam 3 pełne łyżki kaszy, dodałam kurkumę, pomieszałam, skręciłam gaz i już bez mieszania i pod przykryciem gotowałam 10 minut, a potem po wyłączeniu gazu odczekałam kolejne 5, aby kasza doszła.
Polałam kaszę sosem, a na wierzch starłam kostkę czekolady.
Było pyszne:)


Kasza jaglana z sosem śliwkowo-jablkowym

Kasza jaglana z sosem śliwkowo-jablkowym




"Są ludzie, którzy w każdej zupie znajdują włos tylko dlatego, że tak długo nad nią potrząsają głową, aż w końcu jakiś do niej wpadnie."
Fryderyk Chrystian Hebbel




1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!