czwartek, 5 stycznia 2017

Sajgonki po raz drugi, tym razem z kurczakiem - dwie wersje


Sajgonki z kurczakiem - dwie wersje



Po moim sajgonkowym debiucie zrobiłam 2 kolejne ich wersje, choć dalej nie jestem pewna, czy to co nazywam sajgonkami na taką nazwę zasługuje. Może to po prostu papier ryżowy napakowany wszystkim, co mi przyjdzie do głowy, podobnie jak w moich kotletach mielonych.
Tak czy siak, wychodzi to bardzo dobre i moja córka się o to danie upomina, choć ja nie przepadam za jego przygotowaniem, głównie ze względu na zmagania z papierem ryżowym, który nie jest łatwy w obsłudze, przynajmniej dla mnie.



I wersja

Składniki na 2 porcje:
* ok. 300 g piersi z kurczaka
* kilka różyczek brokuła
* kilka pieczarek
* kawałek marchewki
* cebula
* 1-2 ząbki czosnku
* kawałek imbiru
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
* olej kokosowy


II wersja

Składniki na 2 porcje:
* ćwiartka upieczonego kurczaka
* kawałek batata
* kilka brukselek
* topinambur
* mała marchewka
* małe jajko (dodałam, bo masa wydawała mi się za sucha)
* cebula
* duży ząbek czosnku
* 1 cm imbiru
* sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zielona pietruszka
* olej kokosowy



W pierwszej wersji warzywa lekko zmiksowałam (nie na miazgę). Na patelni z odrobiną masła klarowanego udusiłam drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodałam  drobno pokrojone i wcześniej zamarynowane (sól, pieprz, papryka, lubczyk, czosnek, oliwa) mięso kurczaka i rozdrobnione warzywa i często mieszając chwilę wszystko smażyłam/dusiłam. 


Sajgonki po raz drugi, tym razem z kurczakiem - dwie wersje


Przy drugiej wersji warzywa ugotowałam na parze, a potem przerzuciłam na patelnię  z uduszoną, tak jak w pierwszej wersji, cebulą z czosnkiem. Mięso tym razem miałam już upieczone, bo zostało z obiadu z dnia poprzedniego, więc tylko je drobno pokroiłam.
Warzywa po ugotowaniu pokroiłam i dodałam do cebuli, dusiłam przez chwilę, a na końcu wrzuciłam mięso kurczaka. Po przestudzeniu dodałam surowe jajko dla połączenia farszu, który wydawał mi się zbyt suchy.


Sajgonki z kurczakiem - dwie wersje


Farsz nakładałam na zamoczony w wodzie papier, za pierwszym razem miałam  z tym problem i teraz też zbyt łatwe to nie było i na pewno moje sajgonki nie przypominają w kształcie tych klasycznych. No trudno, są jakie są.


Sajgonki  z kurczakiem - dwie wersje


Po mozolnym zawinięciu kładłam je na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym i chwilę podsmażałam. Nauczona doświadczeniem przekładałam je silikonową łopatką i uważałam, żeby się nie dotykały, co nie do końca mi się udało i w obydwu przypadkach jedna sajgonka zaliczyła dziurę w papierze ryżowym.
Kolejne wersje mam zamiar zrobić wegetariańskie, choć jeszcze nie wiem co tam do nich naładuję. 


 Sajgonki z kurczakiem - dwie wersje




"Moim celem jest stworzenie życia,
od którego nie będę potrzebował wakacji."
Rob Hill



6 komentarzy:

  1. Nie jestem specjalistą od sajgonek, ale Twoje zjadł z ogromnym apetytem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo może nie trzeba być specjalistą zarówno żeby je zrobić , jak i zjeść;)

      Usuń
  2. Obie wersje farszu do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym daniu to chyba każda wersja będzie dobra:)

      Usuń
  3. Czegoś takiego jeszcze nie robiłam. A bardzo lubię. :) Może się zaskoczę w wersji bezkurczakowej, ale ogólnie i całościowo bardzo dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie masz jak nie robiłaś, a jednak już lubisz;) Jak zrobisz, to pewnie polubisz jeszcze bardziej:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!