Odkąd zrobiłam po raz pierwszy takie danie z warzywami ugotowanymi na parze, a potem lekko podsmażonymi, odtąd się nim zachwycam i robię bardzo często, w różnych konfiguracjach.
Dzisiaj wersja bezmięsna i z dodatkiem pieczarek uduszonych z porem - ten dodatek okazał się mocno wzbogacający smak:)
Składniki :
* kasza gryczana niepalona
* 1/2 awokado
* kilka pieczarek, 1/2 pora, kilka brukselek, różyczki brokuła, kawałek dyni
* sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub inne ulubione przyprawy
* masło klarowane
Brukselkę, brokuły i dynię ugotowałam na parze (dynię dorzuciłam chwilę przed końcem parowania), a na patelni udusiłam por z pieczarkami. Ugotowane warzywa przerzuciłam na patelnię, wymieszałam z pieczarkami, doprawiłam i chwilę podsmażyłam.
Podałam z ugotowaną kaszą z masłem i z awokado.
"Jeśli
cokolwiek chcemy zmienić w dziecku, powinniśmy najpierw to zbadać i
zobaczyć, czy nie jest to coś, co lepiej by było zmienić w nas."
C.G. Jung
C.G. Jung
Wygląda pysznie i zdrowo. :) Czekam na więcej takich przepisów.
OdpowiedzUsuńDziękuję, trochę tego typu przepisów już mam na blogu:)
Usuńdawno nie robiłam nic z kasza gryczana ..
OdpowiedzUsuńprzepysznie to u Ciebie wygląda ..
Ja też kaszę gryczaną rzadko jadam, częściej używam mąki gryczanej.
Usuńna MM wystarczy zastąpić masło ..
OdpowiedzUsuńDanie w sam raz na "po świętach" ;)
OdpowiedzUsuńPrzed świętami też dobre;)
UsuńBrukselka i kasza gryczana pycha, ale mam ochotę to schrupać!!
OdpowiedzUsuńBrukselka to moje odkrycie z zeszłego roku, wcześniej nie lubiłam:)
Usuń