wtorek, 27 grudnia 2016

Warzywa na parze lekko podsmażane, tym razem z pieczarkami i bez mięsa


Kasza gryczana, awokado i warzywa na parze podsmażane



Odkąd zrobiłam po raz pierwszy takie danie z warzywami ugotowanymi na parze, a potem lekko podsmażonymi, odtąd się nim zachwycam i robię bardzo często, w różnych konfiguracjach.
Dzisiaj wersja bezmięsna i z dodatkiem pieczarek uduszonych z porem - ten dodatek okazał się mocno wzbogacający smak:)



Składniki :
*  kasza gryczana niepalona 
* 1/2 awokado 
*  kilka pieczarek, 1/2 pora, kilka brukselek, różyczki brokuła, kawałek dyni
*  sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub inne ulubione przyprawy
*  masło klarowane



Brukselkę, brokuły i dynię ugotowałam na parze (dynię dorzuciłam chwilę przed końcem parowania), a na patelni udusiłam por z pieczarkami. Ugotowane warzywa przerzuciłam na patelnię, wymieszałam z pieczarkami, doprawiłam i chwilę podsmażyłam.
Podałam z ugotowaną kaszą z masłem i z awokado.  


Warzywa na parze lekko podsmażane, tym razem z pieczarkami i bez mięsa




"Jeśli cokolwiek chcemy zmienić w dziecku, powinniśmy najpierw to zbadać i zobaczyć, czy nie jest to coś, co lepiej by było zmienić w nas."
C.G. Jung




9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i zdrowo. :) Czekam na więcej takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, trochę tego typu przepisów już mam na blogu:)

      Usuń
  2. dawno nie robiłam nic z kasza gryczana ..
    przepysznie to u Ciebie wygląda ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kaszę gryczaną rzadko jadam, częściej używam mąki gryczanej.

      Usuń
  3. na MM wystarczy zastąpić masło ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie w sam raz na "po świętach" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brukselka i kasza gryczana pycha, ale mam ochotę to schrupać!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brukselka to moje odkrycie z zeszłego roku, wcześniej nie lubiłam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!