Sypane crumble z rabarbarem zawładnęło mną całkowicie!
Najpierw gryczane, a gdy skończyła mi się mąka gryczana, to owsiane. I nie wiem które lepsze.
Jem prawie codziennie (chyba to za zdrowe nie jest), daję jak najwięcej rabarbaru, tyle ile się tylko zmieści w moim naczyniu, daję zwykle więcej płatków niż mąki i zmieniam bakalie.
Składniki na 1-2 porcje:
* 3 kopiaste łyżki mąki owsianej
* 4 kopiaste łyżki płatków owsianych
* 1-2 płaskie łyżki ksylitolu
* 2-3 laski rabarbaru
* ok. 1/4 kostki masła
* ok. 1/4 kostki masła
* bakalie, jakie się lubi: kilka fig, daktyli, żurawina, suszone śliwki, rodzynki, morele itp.
Mieszam mąkę, płatki i słodzidło, połowę wsypuję na dno posmarowanej masłem foremki. Na tym układam pokrojony rabarbar i bakalie, zasypuję drugą częścią suchej masy i na wierzchu rozkładam plastry zimnego masła.
Wkładam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 1/2 godziny. Pilnuję, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł i w odpowiednim momencie nakrywam papierem.
Jem najczęściej z zimnym jogurtem.
"Człowiek jest tylko raz młody, później już musi sobie szukać innej wymówki."
Ernest Hemingway
Ale kusisz! Ja się obawiam, że raz w tygodniu to dla mnie za dużo, od razu widać na wadze... (tylko, że ja z łychą lodów, a nie jogurtu;-))
OdpowiedzUsuńNo i tak podkusiłaś, że dziś rano ugniotłam sobie kruszonę i po pracy sobie upiekę z jabłkami, będę mieć deser na obiad;-)
UsuńI jak wypadła degustacja?
UsuńJa to na kolację jem najczęściej;)
Same pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuńI całość też:)
UsuńRobię podobnie, ale ciut inaczej;) To znaczy rabarbar zasypany płatkami owsianymi (spróbuję pół na pół z mąką) z przyprawami i słodzidłem zalewam roztopionym masłem. Smak pewnie zbliżony, tylko technika nieco inna;)
OdpowiedzUsuńO, i jeszcze jeden sposób;) Z mąki (owsiana+gryczana, może być i pszenna jak ktoś chce, albo kukurydziana, mieszanki dowolne), masła i słodzidła zagniatam kruszonkę i tą zasypuję owoce (np. jabłka z rabarbarem wymieszane z cynamonem czy wanilią).
OdpowiedzUsuńTak, tak, ten sposób to klasyczne crumble, takie robiłam do tej pory najczęściej:)
UsuńAle jakbym nie robiła to zawsze pysznie smakuje:)
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń