niedziela, 1 maja 2016

Jarmuż musowo!


koktajl z jarmużu



Trochę mnie odciągnęło od bloga i internetu ostatnio, aż sama się dziwię. 
Chyba mam przesyt, bo takie przerwy działają na mnie ozdrowieńczo i tego się będę w związku z tym trzymać:)

Przepisów oczekujących na dokończenie i publikację uzbierało się sporo, będę je oczywiście publikować, ale teraz dzisiejszy, czyli jarmuż, który odkryłam 2 lata temu, jak zaczęłam robić  zielone koktajle.
Najczęściej używam go właśnie do koktajli, ale zrobiłam też sałatkę i zupę. Przede mną jeszcze czipsy, podobno smaczne, zobaczymy, jak zrobię.

Miał być jarmużowy koktajl, ale wyszedł mi bardziej mus. Jarmuż, miód i jogurt z Targu Pietruszkowego.


Składniki na porcję:
* kilka liści jarmużu
* kilka łyżek dobrego jogurtu
* banan
* łyżeczka miodu
* ziarna słonecznika


Jarmuż obrałam z grubych łodyg, banana pokroiłam, dodałam resztę składników, zmiksowałam i z lubością zjadłam:) 


koktajl z jarmużu



"Największy wysiłek rozumu, to uznać, że istnieje nieskończona mnogość rzeczy, które go przerastają."
Blaise Pascal



10 komentarzy:

  1. Z pokrzywą w roli jarmużu też pewnie będzie dobre. Taki mam teraz sezon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, właśnie zrobiłam z pokrzywą:)

      Usuń
    2. Wlasnie go zjadlam ! Pyszny, ale na moj gust moze byc bez miodu, mam jeszcze zeszloroczny zamrozony z wlasnego ogrödka.

      Usuń
    3. Jasne, że może być bez miodu:)

      Usuń
  2. Tyle ostatnio słyszę o jarmużu, że sam muszę go w kuchni wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, też ostatnio miksuję na zielono! Jarmużu jeszcze u nas nie ma, ale korzystam z pokrzywy i naci rzodkiewki, nawet dziś zblendowałam sobie do pracy: kefir (z grzybków) nać rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i kiwi. Nawet doprawiać niczym nie trzeba. Ja się zachwycam, że pyszne, a mój mąż dziwnie na mnie patrzyi kwituje moje zachwyty słowami: a to już co kto lubi;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, znam to, znam! Ten mój zachwyt i powściągliwą (oględnie mówiąc) reakcję rodziny;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię na zielono.. Proszę o dopisek MM

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!