poniedziałek, 23 listopada 2015

Naleśniki owsiane z dżemem z dyni


Naleśniki owsiane z dżemem z dyni




Najpierw zobaczyłam dżemik dyniowy u Reni
Spodobał mi się taki pomysł na dynię, a że nigdy dżemu nie robiłam, żadnego, więc postanowiłam zrobić taki lub podobny, przy nadarzającej się okazji.
Potem kupiłam dynię i upiekłam w piekarniku z myślą o zupie. Ale zupy zamierzałam zrobić tylko dwie porcje, więc  pomyślałam, że resztę dyni wykorzystam do czegoś innego.
I wtedy przypomniałam sobie, że miałam przecież dżem zrobić. A jak dżem to z czymś go fajnie by było zjeść, więc padło na naleśniki, bo dawno nie robiłam, a że owsianych chyba jeszcze wcale, to zrobiłam takie.



Składniki na dżem:
*  dynia - nie wiem ile, ale mniej więcej 1.5 - 2 szklanek  upieczonej
*  duże jabłko
*  garść daktyli
*  kawałek (1 cm?) świeżego imbiru
*  łyżeczka karobu (pewnie sprawdzi się też kakao)

Składniki na 2 naleśniki:
* 3 łyżki kopiaste mąki owsianej
* jajko plus szczypta soli
* ok. 100 ml mleka jakiego kto chce
* olej kokosowy do natarcia patelni 
* dodatki: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada



Upieczone w piekarniku kawałki dyni pozbawiłam skórki, dodałam do nich obrane i pokrojone jabłko i namoczone w wodzie daktyle, a także kawałek imbiru. 


Naleśniki owsiane z dżemem z dyni


Dusiłam na małym ogniu aż rozpadło się jabłko. Zmiksowałam, podzieliłam na dwie nierówne części i do mniejszej dodałam karob.
W międzyczasie zrobiłam błyskawicznie naleśniki, czyli lekko ubiłam jajko z mlekiem i solą, dodałam mąkę i wymieszałam. Rozlałam porcje ciasta na patelni i upiekłam.
Pierwszego posmarowałam dżemem bez karobu, posypałam żurawiną i oprószyłam startą kostką czekolady.


Naleśniki owsiane z dżemem z dyni
Naleśniki owsiane z dżemem z dyni



Drugiego posmarowałam dżemem z karobem i wzbogaciłam o rodzynki, bo miałam cały słoik, a rzadko z nich korzystam.
Dżem miał mocno wyczuwalną imbirową nutę i dużo słodyczy. Zjadłam obie porcje sama, jak zwykle przy takich wynalazkach i jak zwykle mi smakowało:)



Naleśniki owsiane z dżemem z dyni
Naleśniki owsiane z dżemem z dyni



"Najkrótsze wyrazy "tak" i "nie" wymagają najdłuższego zastanowienia"
Pitagoras


7 komentarzy:

  1. ten dżem z dynią to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,dzemik musi byc obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zamiast dżemem figowym mogłam dosłodzić daktylami, że też nie pomyślałam!
    Ja swój dżem ostatnio dodawałam do kruchych ciasteczek ze słonecznikiem (taka wariacja na temat Twoich ciasteczek słonecznikowych) i po tym eksperymencie uznałam, że to genialny wynalazek dosłownie do wszystkiego. Na drugim razie się nie skończy, będę ten dżemik robić chyba do samej wiosny:-) I z naleśnikami też wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem weganką i poza klasycznym naleśnikiem (dla mnie w wersji total soya) dżem z dynią to rewelacyjne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I można go robić w wielu kombinacjach:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!