poniedziałek, 30 listopada 2015

Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni


Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni



Jak nie robiłam niczego z dyni tak nie robiłam, ale jak zaczęłam, to prawie codziennie coś robię, najczęściej zupę albo dżem.
Do zupy zachciało mi się paluszków.
Robiłam je już w różnych wersjach, a że ostatnio u mnie mąka gryczana jakoś wyszła na prowadzenie, a paluszków z takiej mąki jeszcze nie robiłam, to aż się prosiło, żeby właśnie na nią padło.
I wyszły tak dobre, że za dwa dni robiłam następne. Tym razem sięgnęłam po mąkę ryżową. I znów paluszki znikły w momencie i dzisiaj robię kolejne:)



Składniki na zupę - 2 porcje:
* wywar - do pierwszej wykorzystałam pozostały po zrobieniu gulaszu z żołądków indyczych, przy drugiej rosół wołowo-kaczy
* ok. 0.5 kg dyni
* kawałek imbiru, odrobina cynamonu
* 2 ugotowane ziemniaki, ew. jarzyny z wywaru
* wyciśnięty ząbek czosnku
* mleczko kokosowe (w drugiej kwaśna śmietana)


Składniki na paluszki ok. 25 szt.:
*  ok. 100 g ziemniaka, czyli jeden średni
*  ok. 100 g mąki gryczanej/ryżowej lub jakiejkolwiek
*  30 g zimnego masła
*  duże jajko (część do posmarowania)
*  3 duże łyżki drobno startego ostrego sera żółtego
*  przyprawy po 1/4 lub 1/2 łyżeczki: sól, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, kminek mielony, bazylia, tymianek lub jakie się lubi
*  do posypania wierzchu: kminek, czarnuszka, gruba sól, sezam, mak




Zupa:
Dynię kroję na kawałki, lekko skrapiam oliwą i piekę w piekarniku ok. 15- 20 minut.
Obieram, dodaję do wywaru i chwilę w nim gotuję, w międzyczasie dorzucając przyprawy, ugotowane ziemniaki i jarzyny. Po zdjęciu z gazu wyciskam czosnek i miksuję.
Na talerzu dodaję kleks śmietany albo mleko kokosowe, plus zieleninę.

Paluszki:
Ugotowanego ziemniaka (pozostawionego zwykle z obiadu) ugniatam tłuczkiem, dodaję mąkę, przyprawy, starty na drobnych oczkach ser, pokrojone kawałeczki zimnego masła i większą część rozkłóconego jajka. Zagniatam ciasto, po czym odrywam po kawałku i toczę walec na podsypanej mąką deseczce (albo blacie, albo stolnicy). Kroję go na ok. 10-centrymetrowe kawałki. 


Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni


Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję pozostałą częścią jajka i posypuję kminkiem, czarnuszką, sezamem, grubą solą lub makiem.
Piekę w temp. 180* C ok. 25 minut.


Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni


Zarówno zupa, jak i paluszki są pyyyyszne. Zróbcie koniecznie:)


Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni

Paluszki serowe gryczane i ryżowe i zupa krem z dyni




"Dążenie do zbawienia ludzkości jest najczęściej maską, pod którą ukrywa się dążenie do zdobycia władzy"
Henry Louis Mencken


15 komentarzy:

  1. Bardzo podobają mi się zdjęcia! A paluszki w połączeniu z tym dyniowym kremem musiały smakować wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paluszki są super, z jakiejkolwiek by nie robić mąki:)

      Usuń
  2. U mnie zupa dyniowa była właśnie w weekend, z chlebkiem gryczanym smakowała wybornie! Ale i te paluszki muszę kiedyś wreszcie wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renya, koniecznie paluszki zrób! Nie pożałujesz;)

      Usuń
  3. Zupa zupą, ale paluszki wypróbuję. Nawet się poświęcę i ugotuję ziemniaka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasem gotuję jednego do tych paluszków:)

      Usuń
  4. Że też ziemniaka nie mam w domu ani jednego :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się zdarza nie mieć, a pamiętam jak kiedyś ziemniaki kupowało się na zimę w workach i trzymało w piwnicy. I zawsze były wtedy:)

      Usuń
    2. Ja też pamiętam....Babcia mi kazała do tej piwnicy chodzić po ziemiaki ( i marchew zakopaną w piachu). Nie znosiłam tego, bo piwnicy się strasznie bałam !!

      Usuń
  5. Paluszki bardzo nas zaciekawiły, szczególnie ich wersja z użyciem mąki z cieciorki. Bardzo przypominają pyszne paluchy, które nie dawano testowałyśmy i do tego mamy 1kg mąki z ciecierzycy, więc na pewno przepis wykorzystamy! :D Jednak my podamy źródło przepisu, niestety nie wszyscy to robią :/ http://rogalikodkuchni.blogspot.com/2015/08/zdrowe-pyszne-paluszki-z-ciecierzycy.html
    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy nawet kopiują słowo w słowo cudze przepisy:(
      Szkoda dziewczyny, że zanim zamieściłyście tę aluzyjną wypowiedź nie sprawdziłyście dat publikacji obu przepisów. A widać po datach wyraźnie, że to mój przepis na te paluszki z kwietnia tego roku został w całości skopiowany i nawet autorka nie posypała paluszków, choć w składnikach posypka jest.
      Nie wspomnę, że pierwszy raz robiłam te paluszki ponad 3 lata temu i ten przepis też jest na moim blogu.
      Do autorki już wystosowałam maila w tej sprawie.

      Usuń
    2. Nasza aluzja dotyczyła się tej właśnie osoby z podanego przez nas linka ;) Dodałyśmy go właśnie po to aby Pani mogła bronić swojej pracy. Wiemy, że tutaj jest źródło tego przepisu i to własnie Pani bloga wspomnimy w pości u nas ;)
      Nie w głowie nam perfidne hejty :P

      Usuń
    3. Ojej, to przepraszam Was, zrozumiałam to odwrotnie;)
      I dziękuję za informację w takim razie:)

      Usuń
  6. Nie rozumiem dlaczego ten post wyskoczył mi po wybraniu dań wegetariańskich. Nie dość, że ten wywar to jeszcze ser żółty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, danie nie jest wegetariańskie ze względu na wywar, poprawiłam. Co do sera to nie rozumiem, bo wegetarianie ser przecież jedzą.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!