poniedziałek, 16 listopada 2015

Malinowy mus z awokado w towarzystwie ryżu


Malinowy mus z awokado w towarzystwie ryżu



Jadam awokado w różnej postaci, najczęściej jednak robię pasty lub słodkie musy. Słodkie musy robię zwykle na bazie kakao/karobu i banana,  czasem dorzucam do tego zestawu bakalie.

Ten mus powstał zupełnie bez planu, bo zaczęło się od ryżu, którego porcja została mi z obiadu. Pomyślałam, że zjem go ze zmiksowanymi z jogurtem greckim malinami, bo dawno takiego zestawienia nie jadłam. Ale zanim przystąpiłam do miksowania malin, to wpadło mi w oko awokado leżące na parapecie i zdradzające oznaki dojrzałości. 
Takiego zestawienia smakowego jeszcze nie próbowałam toteż niewiele myśląc dorzuciłam awokado do malin, dodałam  miód i zmiksowałam.
Kolorystycznie może nie powala, ale smakowo jak najbardziej!




Składniki na porcję:
* awokado
* 1-2 łyżeczki miodu
* garść malin (mrożone, z własnych zbiorów)
* ryż basmati



Na drugi dzień była powtórka:)


Malinowy mus z awokado w towarzystwie ryżu

Malinowy mus z awokado w towarzystwie ryżu




"Choroba - stan, w którym nie smakuje nam nawet to, co lekarz zabronił nam jeść"
Aleksy Andriejew



6 komentarzy:

  1. Doborowe towarzystwo! A ja używam ryżu okrągłego pełnoziarnistego - bardzo polecam, to najlepszy ryż jaki jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Renya, takiego ryżu nie znam, skorzystam z rekomendacji:)

      Usuń
  2. Probowalam awokado z jablkiem, bananem....suszonymi sliwkami...uwielbiam wszystkie polaczenia...to teraz dzieki Tobie bedzie z malinami....z ryzem bardzo mi pasuje ..
    Prosze o dopisek MM ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też te wszystkie wersje przerobiłam, wychodzi na to, że awokado ze wszystkim się dobrze komponuje!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!