czwartek, 4 września 2014

Warzywa na ostro z quinoa


Warzywa na ostro z quinoa




Tego typu dania często goszczą u mnie w okresie, kiedy warzyw jest w bród i ma się w związku z tym ochotę wykupić połowę straganu. 
Tutaj połowa straganu jak najbardziej się przyda;)



Składniki:
* papryka w 3 kolorach
* kalarepka
* cukinia
* por
* pomidor
* quinoa
* czosnek
* olej kokosowy
* łyżeczka czerwonej pasty curry
* sól, pieprz, proszek curry, kurkuma


Warzywa na ostro z quinoa

Warzywa pokroiłam w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzuciłam rozgnieciony czosnek, pastę curry, proszek curry, kurkumę i pieprz, zamieszałam, dorzuciłam warzywa (oprócz pora), podlałam lekko wodą i chwilę dusiłam. Warzywa mają być jędrne. Dodałam osobno podsmażony por pokrojony w półplasterki i pokrojonego pomidora, posoliłam. Na koniec dorzuciłam ugotowane quinoa (często też mam pod ręką, podobnie jak kaszę jaglaną, bo zostaje mi z innego dania/poprzedniego dnia).

Bardzo pyszne było:)

Warzywa na ostro z quinoa



"Po wielu latach przyznaję, że byłem w błędzie jeśli chodzi o Ewę. Lepiej jest bowiem żyć poza rajem z nią niż w raju bez niej."
Mark Twain



17 komentarzy:

  1. Mmmmm.... jak to przepysznie wygląda! kocham takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też rarytasy - nie dość, że dobre, to jeszcze kolorowe:)

      Usuń
  2. Obiad z rodzaju moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym zjadła:)Mam ugotowaną cieciorkę to w zamian quoinoa bym dała;)Lekkie danie w sam raz na moje obecne leżakowanie w łóżku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na wzmocnienie, żebyś szybko do zdrowia pełnego wróciła:)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również przesyłam pozdrowienia:)

      Usuń
  5. Pysznie u ciebie! Uwielbiam takie dania....mam zaleglosci po urlopie..pedze,zeby pozagladac co masz jeszcze dla mnie...
    Prosze o dopisek MM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopisane, dobrze, że tego pilnujesz, bo mnie umyka:)

      Usuń
  6. Takie leczo z quinoa. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można powiedzieć, tylko mało pomidorowe;)

      Usuń
  7. Wczoraj zrobiłam a dziś chwale, Ciebie za ''prostotę'', na wszelki wypadek napisalam w cudzysłowie :) i za zdrowe, pyszne, estetycznie wyglądające danie, a siebie za to, że wyszło smacznie i że żadnego składnika nie pominąłem :).....ba nawet wszystko miałam w swojej kuchni. A wierszyk na dziś: '' Samochwała w kącie stala i tak wciąż opowiadała, zdolna jestem niesłychanie''......najwspanialsze mam danie :) Ania G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło jest czytać takie komentarze, a doceniać się należy, jak najbardziej:)

      Usuń
  8. Cała przyjemność po mojej stronie i to ja się cieszę, że do Ciebie wpadłam :-) Ania G

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!