piątek, 20 czerwca 2014

Jajecznica i zupa krem z białymi szparagami


jajecznica i zupa krem z bialymi szparagami




Miałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy.
S
ezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów sałatkę z rzodkiewką, bo akurat rzodkiewka mi piękna wyrosła w ogrodzie. 
Ale zanim doniosłam zakupy do domu to już zamiar zmieniłam, przynajmniej częściowo. Wyciągnęłam 4 szparagi i zafundowałam sobie jajecznicę z ich udziałem.
Z pozostałych zrobiłam zupę krem.


Jajecznica

Składniki na porcję:
* 2 jajka
* kilka szparagów - ja wzięłam 4 sztuki
* łyżka masła (najlepiej klarowanego)
* zielona pietruszka
* sól, pieprz


Szparagom urwałam końce (dlaczego się mówi końce skoro to połowy co najmniej są?), pozostałość obrałam obieraczką do warzyw, pokroiłam na centymetrowe kawałki i wrzuciłam na rozgrzane masło. 
Kilka minut smażyłam, a potem zalałam rozbełtanymi jajkami, posoliłam  i doprowadziłam jajecznicę do stanu ulubionego, czyli jajek ściętych, ale nie na kość.


jajecznica i zupa krem z bialymi szparagami


 Posypałam pietruszką, jeszcze delikatnie doprawiłam pieprzem i zjadłam.

jajecznica i zupa krem z bialymi szparagami


Zupa krem





Składniki na 2 porcje:
* wiązka szparagów (u mnie uszczuplona o 4 szt.)
* kawałek selera
* pietruszka
* por
* 2 ząbki czosnku
* łyżka masła klarowanego
* sól, pieprz
* zielona pietruszka i lubczyk
* jako dodatek grzanki z chleba żytniego 


Wrzuciłam obrane jarzyny do wody i miałam zamiar po ugotowaniu wywaru je usunąć. Zmieniłam jednak zamiar, bo doszłam do wniosku, że same szparagi za bardzo zupy nie zagęszczą, więc zostawiłam seler i pietruszkę, wyciągając tylko pora. Mogłam dodać ziemniaka, ale nie pomyślałam
Szparagi po odłamaniu końców, obraniu i pokrojeniu na jednocentymetrowe kawałki wrzuciłam na rozgrzane masło i chwilę przesmażyłam, po czym przerzuciłam do zupy. Gotowałam jeszcze kilka minut, doprawiłam zupę solą i pieprzem, odłożyłam kilka główek szparagów i resztę zupy zmiksowałam. Po wylaniu na talerze dołożyłam główki, obficie posypałam pokrojoną pietruszką i lubczykiem.
Bardzo dobra zupa, zjadłam obie porcje;)






"Ignorant to ktoś, kto nie wie tego, czego ty właśnie się dowiedziałeś."
Will Rogers 



4 komentarze:

  1. Prosto,szybko ..smacznie ..lubie tak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię jak szybko się robi i dobrze smakuje:)

      Usuń
  2. A wiesz, Sówko, że mnie już szparagi i truskawki na szczęście już trochę kokardkami wychodzą? Chociaż nie pogardziłabym ani Twoją jajecznicą, ani zupą. W każdym razie, tak jak żywiłam się tylko szparagami i truskawkami, tak teraz tylko bób i jagody ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest tyle tego dobrego, że ja mono nie jestem w stanie być;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!