Ten dip z awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam.
Podobny, ale jednak nie taki sam.
Zwykle jak kupuję awokado to myślę na co go przerobię dopiero w momencie jak już woła: musisz mnie teraz zjeść, bo za chwilę nie będę się nadawało do zjedzenia.
Tym razem było podobnie: kupiłam, dojrzewało sobie na ladzie w kuchni, aż przyszło mi na myśl, że może trzeba pomacać i sprawdzić, czy nie jest zdatne do zjedzenia, no i było jak w poprzednim zdaniu: już, natychmiast trzeba robić.
Miałam akurat w planie zrobienie tortilli z kurczakiem i przygotowywałam do nich sos jogurtowy, więc mając pod ręką otwarty jogurt wykorzystałam go też do dipa.
Składniki:
* dojrzałe awokado
* 2 łyżki jogurtu greckiego
* łyżeczka majonezu
* duży ząbek czosnku
* sporo czarnego świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (albo innej przyprawy)
* sól (ostatnio używam różowej himalajskiej)
* jabłko
* sól (ostatnio używam różowej himalajskiej)
* jabłko
Awokado obrałam, czosnek wycisnęłam i wszystkie składniki zmiksowałam na idealnie gładką pastę.
Chwilę debatowałam z czym miałabym ochotę ją zjeść: do tej pory jadałam albo z grzanką z żytniego chleba, albo z warzywami (a o tej porze nie ma z jakimi za bardzo - z selerem albo pietruszką?) albo z macą.
Czasem jadam bez niczego.
Czasem jadam bez niczego.
Tym razem zobaczyłam jabłko (jak to dobrze jest się rozglądać od czasu do czasu przytomnie po własnej kuchni;) i w ogóle się nie zastanawiałam czy to ma sens, tylko pokroiłam je na kawałki.
Sens miało wielki! To połączenie okazało się genialne, zjadłam w moment całą pastę z jabłkiem:)
Bardzo polecam!
"Konsultacja - uzyskanie czyjejś zgody dla dawno już podjętej decyzji"
Ambrose Gwinnett Bierce
Super kolorek :) !
OdpowiedzUsuńO tak, awokado z tego słynie:)
UsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś już?;)
Usuńtakie połączenie można nawet zblendować. Dodać trochę cynamonu i też super :]
OdpowiedzUsuńJasne, pewnie też takie połączenie wypróbuję, na pewno będzie inaczej smakować niż te składniki podane osobno:)
UsuńBardzo zaskakująca kompozycja, ale wygląda ciekawie i ufam Twoim smakom:)
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć o takim zaufaniu:)
UsuńCzy dobrze zrozumialam,ze tego jablka nie miksowalas?
OdpowiedzUsuńNie, nabierałam nim pastę i jadłam:)
UsuńCiekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńI bardzo dobre przede wszystkim:)
Usuń