Musy bananowe to mój ulubiony deser lub II śniadanie.
Z reguły jadam je w cieplejszych porach roku, bo najlepiej smakują takie prosto z lodówki.
W tym sezonie jest mi jednak dość ciepło, wiec jem jak mi przychodzi smak, z tym, że ich nie schładzam, a nawet wręcz przeciwnie: banany po wyjęciu z z lodówki podgrzewam wcześniej na czajniku;)
Wersje robię różne, dzisiejsze to ostatnio wypróbowane.
Wersja I:
* banan
* gruszka
* 2 łyżki kokosu
* 2 łyżeczki karobu
* mleko migdałowe, ryżowe, kokosowe itp.
Wersja II:
* 2 banany
* 1-2 łyżki pasty tahini
* 2 łyżeczki karobu
* mleko ryżowe, migdałowe itp. tyle, żeby uzyskać ulubioną konsystencję
Do obu tych wersji można zamiast karobu dać kakao, tylko wtedy odrobinę dosłodzić miodem, syropem z agawy itp.
Wersja III:
* banan
* gruszka
* 1-2 łyżki pasty tahini
* łyżeczka soku z cytryny
* popping jaglany
Tej wersji nie rozcieńczałam mlekiem, więc wyszedł gęsty krem i chyba najbardziej mi ze wszystkich smakował:)
Wersja IV:
* zamrożony w plasterkach banan
* kostka gorzkiej czekolady
Zamrożonego banana zmiksowałam i posypałam startą czekoladą. To jest sposób na najszybsze, najprostsze i pyszne w smaku lody:)
Musy są zgodne z I fazą MM (bez dodatku poppingu)
Musy są zgodne z I fazą MM (bez dodatku poppingu)
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz"
Julian Tuwim
Uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam takie komentarze;) Dziękuję!!
UsuńWszystkie wersje wyglądają apetycznie..... ja chyba jednak zdecydowałabym sie na te lody :)
OdpowiedzUsuńTak, lody są super:) Można je wzbogacać czym się chce w dodatku:)
Usuńdruga wersja wydaje mi się najsmaczniejsza:D
OdpowiedzUsuńSą podobne w smaku, różnią się niuansami:)
Usuńale super... a tak za mną chodzi mus czekoladowy :)
OdpowiedzUsuńTo taka namiastka musu czekoladowego, ale godna;)
UsuńŚwietny pomysł na pyszny owocowy deser:)
OdpowiedzUsuńI to w dodatku błyskawiczny do przygotowania:)
UsuńWersja IV gości u mnie bardzo często ;-) ale wszystkie pycha!
OdpowiedzUsuńA ja ciągle zapominałam zamrozić banany, aż w końcu się udało:)
UsuńWszystkie dobre, który wybrać?
OdpowiedzUsuńLeć po kolei:)
UsuńCo to jest popping jaglany?
OdpowiedzUsuńTo preparowana kasza jaglana, czyli podobnie jak amarantus ekspandowany, ryż dmuchany itp. Trudno dostać.
Usuńsmaczne i pomysłowe koktajle, na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńKrzepa, one są gęste, do jedzenia łyżeczką;)
Usuńpiekne zdjecia ☺
OdpowiedzUsuńna week end beda lody !!!
prosze o dopisek dla MM .. tylko trzeba wykluczyc popping jaglany na I fazie ☹
U mnie też w zamrażalniku porcja bananów czeka:)
Usuńszybkie pyszne lody ☺
UsuńZrobiłam wczoraj, ale trudno mi powiedzieć, którą wersję, bo po kawałku z kilku. Wyszło świetnie, po musie nie pozostał ślad.
OdpowiedzUsuńKrysztally, dodałaś tahinę? Bo ja się do niej uzależniłam;)
UsuńNie, ale w takim razie następnym razem spróbuję. Ale wrzuciłam jeszcze cytrynę, bo ostatnio do wszystkiego wrzucam. :)
UsuńCytryna tu jak najbardziej pasuje:)
UsuńBanany są o wysokim indeksie glikemicznym, czy jest Pani pewna że jest ten przepis zgodny z dietą montignac?
OdpowiedzUsuńnajlepiej sparwdzac IG tutaj
Usuńhttp://www.montignac.com/fr/rechercher-l-index-glycemique-d-un-aliment/
jest to strona oficjalna metody Montignac ..
indeks glikemiczny dla bananow od 35 do 50 w zaleznosci od dojrzalosci owocu ..
W kwestii zgodności z Metoda Montignac I faza polegam na wiedzy Basi, która jest ekspertką w tym temacie:)
Usuń