czwartek, 20 lutego 2014

Mus bananowy - kilka wersji


Mus bananowy - trzy wersje




Musy bananowe to mój ulubiony deser lub II śniadanie.
Z reguły jadam je w cieplejszych porach roku, bo najlepiej smakują takie prosto z lodówki. 
W tym sezonie jest mi jednak dość ciepło, wiec jem jak mi przychodzi smak, z tym, że ich nie schładzam, a nawet wręcz przeciwnie: banany po wyjęciu z z lodówki podgrzewam wcześniej na czajniku;)
Wersje robię różne,  dzisiejsze to ostatnio wypróbowane.



Wersja I:
* banan
* gruszka
* 2 łyżki kokosu
* 2 łyżeczki karobu
* mleko migdałowe, ryżowe, kokosowe itp.


mus bananowy - trzy wersje



 Wersja II:
* 2 banany
* 1-2 łyżki pasty tahini
* 2 łyżeczki karobu
* mleko ryżowe, migdałowe itp. tyle, żeby uzyskać ulubioną konsystencję


Do obu tych wersji można zamiast karobu dać kakao, tylko wtedy odrobinę dosłodzić miodem, syropem z agawy itp.


mus bananowy - trzy wersje

 

Wersja III:
* banan
* gruszka
* 1-2 łyżki pasty tahini
* łyżeczka soku z cytryny
* popping jaglany


Tej wersji nie rozcieńczałam mlekiem, więc wyszedł gęsty krem i chyba najbardziej mi ze wszystkich smakował:)
 
Mus bananowy - trzy wersje



Wersja IV:
* zamrożony w plasterkach banan
* kostka gorzkiej czekolady

Zamrożonego banana zmiksowałam i posypałam startą czekoladą. To jest sposób na najszybsze, najprostsze i pyszne w smaku lody:)


Musy są zgodne z I fazą MM (bez dodatku poppingu)

mus bananowy




"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz"
Julian Tuwim



28 komentarzy:

  1. Wszystkie wersje wyglądają apetycznie..... ja chyba jednak zdecydowałabym sie na te lody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, lody są super:) Można je wzbogacać czym się chce w dodatku:)

      Usuń
  2. druga wersja wydaje mi się najsmaczniejsza:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super... a tak za mną chodzi mus czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na pyszny owocowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja IV gości u mnie bardzo często ;-) ale wszystkie pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ciągle zapominałam zamrozić banany, aż w końcu się udało:)

      Usuń
  6. Wszystkie dobre, który wybrać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. To preparowana kasza jaglana, czyli podobnie jak amarantus ekspandowany, ryż dmuchany itp. Trudno dostać.

      Usuń
  8. smaczne i pomysłowe koktajle, na pewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. piekne zdjecia ☺
    na week end beda lody !!!
    prosze o dopisek dla MM .. tylko trzeba wykluczyc popping jaglany na I fazie ☹

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wczoraj, ale trudno mi powiedzieć, którą wersję, bo po kawałku z kilku. Wyszło świetnie, po musie nie pozostał ślad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysztally, dodałaś tahinę? Bo ja się do niej uzależniłam;)

      Usuń
    2. Nie, ale w takim razie następnym razem spróbuję. Ale wrzuciłam jeszcze cytrynę, bo ostatnio do wszystkiego wrzucam. :)

      Usuń
    3. Cytryna tu jak najbardziej pasuje:)

      Usuń
  11. Banany są o wysokim indeksie glikemicznym, czy jest Pani pewna że jest ten przepis zgodny z dietą montignac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej sparwdzac IG tutaj
      http://www.montignac.com/fr/rechercher-l-index-glycemique-d-un-aliment/
      jest to strona oficjalna metody Montignac ..
      indeks glikemiczny dla bananow od 35 do 50 w zaleznosci od dojrzalosci owocu ..

      Usuń
    2. W kwestii zgodności z Metoda Montignac I faza polegam na wiedzy Basi, która jest ekspertką w tym temacie:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!