poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe z masą serową na 4 urodziny bloga:)


zdrowy sernik z czekoladą



To już 4 lata odkąd prowadzę blog! 
Z tej okazji nie tylko upiekłam ciasto, ale i odświeżyłam wygląd bloga:)
A w następnym poście będzie podsumowanie roku, nie tylko kulinarne.
Ale to za kilka dni, a teraz ciasto: na uczczenie tego dnia wymyśliłam sobie sernik czekoladowy. 

Szukając nań pomysłu najpierw przeglądnęłam przepisy, które mam w  zakładce "do zrobienia" i nie znalazłszy nic co by mnie ujęło za serce przeszłam do swojego bloga. 
I znalazłam przepis na ciasto sernikowe, które robiłam ponad 2 lata temu i pamiętam, że bardzo, bardzo nam smakowało. Aż dziw, że tylko raz go upiekłam.
No to teraz będzie drugi raz, oczywiście z korektą dotyczącą użytej mąki (ciasto jest zgodnie  z aktualnym duchem mojej kuchni bezglutenowe) i lekką korektą ilości składników.

Uwaga co do słodkości: w oryginalnym przepisie było w sumie użyte 350 g cukru, ja dałam w poprzednim 200 g fruktozy (wtedy używałam do słodzenia właśnie jej), a teraz dałam 180 g ksylitolu i łyżkę do drugiej masy i było ciut za słodkie. 
Proponuję, jeśli nie lubicie intensywnych słodyczy, jeszcze zmniejszyć ilość słodzika.



Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
Masa czekoladowa:
100 g miękkiego masła
180 g ksylitolu - można dać mniej
2 jajka + 1 żółtko
200 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% 
4 łyżki ostudzonej mocnej kawy (espresso)
1 łyżka rumu lub brandy
150 g mąki: dałam 80 g zmielonych migdałów i po 35 g mąki amarantusowej i zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia - dałam bezglutenowy
szczypta soli
30 g lekko posiekanych orzechów laskowych 

Masa serowa:
ok. 400 g twarogu śmietankowego zmielonego
płaska łyżka ksylitolu
1 żółtko
40 g zmielonych migdałów
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy 



Masa czekoladowa: połamaną czekoladę stopiłam na parze i zostawiłam do przestygnięcia. 
Masło utarłam w makutrze z ksylitolem dodając po kolei jajka i żółtko. Dołożyłam stopioną czekoladę, rum i kawę oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Masa serowa:  wymieszałam serek z żółtkiem, mąką, startą skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy.
Obie masy wyszły mi w innej konsystencji niż w poprzednim wypieku i bez trudu dały się rozłożyć  w tortownicy. Myślę, że to kwestia innej mąki i być może też innego serka, choć może to zupełnie co innego wpłynęło; w każdym razie było zdecydowanie łatwiej tym razem;)

Połowę masy czekoladowej przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Na niej rozsmarowałam większą część masy serowej i rozłożyłam orzechy (na jednym ze zdjęć jest właśnie ten moment), następnie masę czekoladową w postaci kleksów i kleksy masy serowej, które to kleksy wymieszałam lekko ze sobą i wygładziłam powierzchnię (też na zdjęciu).
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180* C ok. 25 minut, po tym czasie uchyliłam piekarnik i zostawiłam jeszcze ciasto na kilka minut w środku, żeby lekko ochłonęło. Po wyciągnięciu całkowicie wystudziłam i dopiero wtedy zdjęłam obręcz i delikatnie przełożyłam ciasto na talerz. Nawet nie wyciągałam na tym etapie papieru spod niego - ciasto jest bardzo wilgotne i nabiera dopiero zwartości po kilkugodzinnym pobycie w lodówce, gdzie je w następnej kolejności umieściłam.
A potem już tylko pozostało łasuchowanie:)

Dziękuję Wam za te wspólne 4 lata i zapraszam na ciasto:) 

zdrowy sernik bez glutenu
zdrowy sernik bez glutenu
Po wystudzeniu, jeszcze przed włożeniem do lodówki.

zdrowy sernik bez glutenu
zdrowy sernik bez glutenu

zdrowy sernik bez glutenu
Z dodatkiem adwokata
zdrowy sernik bez glutenu


"Czas robi swoje. A ty, człowieku?"
Stanisław Jerzy Lec



22 komentarze:

  1. Sernik wygląda genialnie i wcale nie zdrowo (czytaj: strasznie kusząco!), a jednak zdrowy jest. Czy mieszankę mąk, jaką zastosowałaś, można zmodyfikować? Jakie inne mąki bezglutenowe by się nadawały? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, można oczywiście zmienić te mąki. Ja bym polecała tylko nie jedną, tylko mieszankę kilku, tak jak w przepisie zrobiłam i tak się generalnie mąki bezglutenowe dobrze w ciastach sprawdzają, czyli: gryczaną, jaglaną, ryżową, kokosową, z ciecierzycy, mąki orzechowe - do wyboru:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :). W takim razie przetestuję na pewno. Zwłaszcza, że Mikołaj przyniósł fantastyczny młynek i mogę robić mąki ze wszystkiego. A tymczasem w piekarniku czekoladowa chmura Nigelli (jejjuuuu jak pachnie!). Twój blog jest bardzo inspirujący :D. Gratuluję 4 lat i liczę na więcej!

      Usuń
    3. Dobry młynek to super sprawa:)
      Dziękuję za miłe słowa, a chmura będzie jeszcze lepiej smakować niż pachnie;)

      Usuń
  2. Myślałam, ze po świątecznym łasuchowaniu nic mnie nie "ruszy", a jednak...:) Cudowny serniczek! I jeszcze ten adwokat... Najlepsze życzenia Urodzinowe i wszystkiego naj na kolejny rok blogowania! Wielu pyszno-zdrowych pomysłów!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Arniko:)
      A ja doszłam do wniosku, że mało fortunnie wybrałam ten pierwszy raz na blogu, bo teraz w każdą rocznicę muszę zaraz po świętach piec znów coś słodkiego;)
      Chociaż z drugiej strony sernik nie narzekał na brak powodzenia;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. A dla mnie coś zostanie jeszcze? :P

      Usuń
    2. Maju, sama bym teraz zjadła, to ciasto jest fantastyczne!:)

      Usuń
  4. wpadam pozna pora, ale co tam ☺ biore porcje dla siebie ….!!
    zycze wielu dlugich lat dla twojego tetniacego pomyslami bloga ❤
    zdrowka ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje i mnóstwa energii do dalszego prowadzenia bloga :)
    Cudnie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytrwałości i dalszych sukcesów w blogowaniu życzę Ci Małgosiu !
    Duuuuużo szczęścia i pomyślności niech na Was w Nowym Roku spadnie.
    Niech Wam się darzy !

    / a cytatem zrobiłaś mi dzień i rozśmieszyłaś :);) inspiracja mi będzie , do roboty się właśnie zabieram :):):) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, wierzę, że się spełnią Twoje życzenia:)

      Usuń
  7. Dziękuję za ciepły komentarz do mojego eksperymentalnego makowca, aż się zarumieniłam;) Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku! Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należało Ci się, bo makowiec pierwsza klasa:)

      Usuń
  8. Witam serdecznie, sernik wygląda obłędnie :) czy na mące orkiszowej również wyjdzie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie na każdej, ten pierwszy robiłam na pszennej pełnoziarnistej, bo wtedy innych nie używałam:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!