sobota, 8 czerwca 2013

Kasza jaglana z truskawkami


Kasza jaglana na słodko




Złapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. 
Więc nadrabiam i  drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę.
Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:)



Składniki na 2 porcje:
* 100 g kaszy jaglanej
* 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)
* 2-3 łyżeczki miodu
* truskawek ile się chce
* posiekane grubo orzechy nerkowca



Do ok. 300 ml wrzątku wrzuciłam kaszę, zmniejszyłam gaz do minimalnego i gotowałam pod przykryciem 15 min., a potem  parę minut jeszcze trzymałam na wyłączonym palniku.
Truskawki zmiksowałam z miodem.
W jednej wersji (tej na zdjęciach) śmietankę połączyłam z kaszą, a w drugiej polałam nią  po wierzchu na koniec dodając orzechy.
Pyyyyszne!!!

Kasza jaglana na słodko



"Po młodości bez żaru następuje starość bez doświadczeń"
Charles Caleb Colton




17 komentarzy:

  1. truskawkowe szaleństwo czas zacząć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! W dodatku nie zapowiada się, że długo potrwa, więc ze zdwojoną siła trzeba szaleć;)

      Usuń
  2. Kasza jaglana z truskawkami o tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam ale słodkości :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale czad! :)
    Makaronów na słodko- z owocami- nie lubię, ale kasza jaglana to może być zupełnie co innego :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesyłam nominacje i gratuluję
    Wiadomość ze strony: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Tobie również gratuluję wyróżnienia:)

      Usuń
  6. Muszę popełnić, może nawet dzieci się skuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam mus jaglano-truskawkowy, pycha:) Przepis u mnie na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się pomysł dodania do potrawy orzechów nerkowca - ich śmietanowy smak musi się świetnie komponować. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, komponują się rzeczywiście bardzo dobrze:)

      Usuń
  9. a jaka inna śmietanka może pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaką masz i lubisz. Kokosowa jest dość specyficzna, ja jestem jej fanką:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!