Polędwiczki zapiekane z kapustą i pieczarkami robiłam już 3 razy w bardzo krótkim odstępie czasu, a robię tak tylko wtedy, gdy coś bardzo mi/nam smakuje.
To danie robiłam z polędwiczkami wieprzowymi, z polędwiczkami z indyka i z kawałkami udźca indyczego i każda wersja była pyszna, bo bez względu na to jakie mięso weźmiemy, to i tak najpyszniejsza jest tutaj kapusta z sosem grzybowym i boczkiem!
Zwróćcie uwagę, że tu jest kapusta biała, a nie kiszona, jaką zwykle się używa przy tego typu daniach zapiekanych. To robi różnicę i smak!
Na dania zapiekane z kapustą kiszoną z kolei mam na blogu przepis na golonkę (kiedyś ten przepis bił rekordy powodzenia wśród odwiedzających mój blog) i przepis na żołądki indycze.
Tych dań już dawno nie robiłam, może pora też na powtórkę, szczególnie żołądków, bo jadamy je regularnie, ale w wersji gulaszowej, podobnej do tej.
Przepis na polędwiczki podrzuciła mi moja mama, pochodzi z jakiejś gazety. Zrobiłam, jak rzadko, prawie bez zmian, dodałam tylko więcej boczku i przypraw.
Jest trochę pracy przy tym daniu i dużo naczyń do mycia, ale jak macie pomoc w tej kwestii (u mnie córka na tym etacie), to polecam, ale i bez pomocy też się da i warto:)
Składniki na ok. 6 porcji:
* 1 kg białej kapusty
* ok. 800 g polędwicy wieprzowej/indyczej lub udźca z indyka lub innego mięsa
* 100-150 g boczku surowego
* 250 g grzybów, ja miałam pieczarki, grzyby z lasu będą lepsze
* 1 duża cebula
* ok. 1/2 szklanki białego wina
* ok. 200 ml kwaśnej śmietany
* 3 łyżki smalcu (w przepisie był olej)
* 2 łyżeczki musztardy, raczej ostrej
* sól, pieprz, majeranek, kminek (do kapusty), lubczyk
Kapustę szatkuję, przesmażam na łyżce smalcu, dodaję sól, pieprz i kminek, wlewam 1/2 szklanki wody i duszę kilka minut.
Mięso kroję w grube plastry, oprószam solą i pieprzem i przesmażam z obu stron na smalcu.
Boczek kroję w kostkę, rumienię na patelni, dodaję oczyszczone grzyby, duszę kilka minut.
Cebulę kroję w kostkę, smażę na pozostałej łyżce smalcu, wlewam wino i śmietanę i gotuję ok. 5 minut, dodaję musztardę, doprawiam, łączę z boczkiem i grzybami, po czym duszę do osiągnięcia przez grzyby miękkości.
Na dnie brytfanki (lub naczynia żaroodpornego) układam kapustę, na niej mięso.
Wlewam sos i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do temp. 180*C ok. 20 minut (udziec dłużej).
Tutaj po upieczeniu:
"Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszą motywacją jest palące pragnienie.
Żadna przeszkoda ani zasada nie ma z nim szans."
Żadna przeszkoda ani zasada nie ma z nim szans."
Jane Smiley
Witam, danie przepyszne. Ja zrobiłam polędwiczki wieprzowe, zrezygnowałam z wina, dodałam wodę z moczenia grzybów a pomimo tych zmian wyszły fantastycznie!
OdpowiedzUsuńO super, że mi przypomniałaś o tym przepisie:)
UsuńI że Ci tak smakowało:)