Sezon na dynię w pełni. U mnie dynia głównie w postaci zupy i dżemu, może przyjdzie pora na coś więcej np. dyniowe ciasto, którego nie piekłam jeszcze, bo ciasteczka dyniowe już tak.
Pierwszy dżem zrobiłam taki, z daktylami, dzisiejszy jest bez daktyli, bo wybrałam do niego słodkie jabłka.
Poprzedni dżem wykorzystałam jako nadzienie do naleśników, dzisiejszy jako dodatek do ryżu.
Składniki na 1-2 porcje:
* ok. 500 g dyni
* 3 niewielkie jabłka Golden Delicious
* sok z cytryny
* 1 cm świeżego imbiru
* mleczko kokosowe
* 2 duże śliwki suszone
* ryż basmati - na porcję daję 3-4 łyżki surowego
Dynię pokroiłam na części i upiekłam w piekarniku. Obrałam ze skórki i wrzuciłam razem z pokrojonymi jabłkami i imbirem do rondelka. Prażyłam do czasu aż jabłka się rozpadły. Dosmaczyłam sokiem z cytryny i zmiksowałam.
Do ugotowanego (10 minut) ryżu dodałam odrobinę mleczka kokosowego, a do dżemu pokrojone śliwki suszone.
Jak zwykle pycha było:)
"Luksus to przede wszystkim odporność na pokusy, które naszego życia nie upiększają, lecz je zaśmiecają."
Alexander von Schonburg
Super pomysł z tym ryżem na słodko;))
OdpowiedzUsuńJa chyba częściej jadam ryż na słodko niż na wytrawnie. Właśnie sobie to uświadomiłam:)
UsuńMnaimi! Idealny na podwieczorek lub sniadanko!
OdpowiedzUsuńNa kolację też się nada:)
UsuńMoja dynie dzisiaj wlasnie zuzylam na krem, ktory uwilbiam ..ale z nastepnej bedzie dzem..
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie i super slonecznie ...
Smialo mozna na MM ...
Dżem zdecydowanie wychodzi udany:)
UsuńPięknie to wygląda:-)
OdpowiedzUsuńTak, też mi się te kolorki podobają;)
Usuń