To miał być omlet z samych białek i bananów.
Taki omlet robi Basia i podzieliła się tym w komentarzu pod ostatnim moim omletem bananowym.
Pomyślałam: czemu nie? Tym bardziej, że zawsze zostają mi 2 białka, bo moja jajecznica ostatnio składa się z 1 jajka plus 2 żółtek.
Po połączeniu wyszła mi taka lekka bezowa masa, że od razu mi przyszły do głowy ciasteczka.
No to zamiast omletu zrobiłam bezy.
Choć to bezy bardziej z nazwy niż chrupiącego bezowego smaku;)
Składniki na 9 bezowych ciasteczek:
* banan
* 2 białka
* szczypta soli
* łyżeczka karobu (albo kakao, tylko pewnie trochę trzeba dosłodzić)
Białka ubiłam z solą na sztywno, banana zmiksowałam na gładko z karobem.
Wymieszałam obie części i masę rozłożyłam za pomocą dużej łyżki na papierze do pieczenia. Bardzo mi się te kupki podobały.
Piekłam, a raczej suszyłam, w moim małym piekarniku 15 min. w temp. ok. 140-150* C.
Po wyjęciu wyglądały imponująco (choć nie jak bezy, ale małe bułeczki), ale błyskawicznie straciły formę i przybrały postać pomarszczonych staruszek;)
Może nie należało tak gwałtownie ich wyciągać z piekarnika, albo za wysoką temperaturę ustawiłam, nie znam się na bezach specjalnie. Właściwie to w ogóle się nie znam, raz robiłam tylko roladę bezową i tyle.
Ale co tam! W smaku fajne, zjadłam wszystkie sama, jeszcze ciepłe.
Na pewno sobie jeszcze takie zrobię, może z dodatkiem orzechów albo innych bakalii. A omlet też będzie:)
"Humor to najlepszy pas ratunkowy na oceanie życia"
Werner Finck
ale tylko 15 minut w piekarniku? świetny pomysł mimo, iż się pomarszczyły :)
OdpowiedzUsuńTak, tylko tyle, może w dużym trzeba więcej, ale u mnie sieę już zaczęły rumienić mocno, więc je wyciągnęłam.
UsuńBardzo ciekawa wersja,wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj:)
UsuńJa kocham bezy, ale niestety te z cukrem! Robilam juz z przeroznymii slodzidlami i to nie jest to! Zmieniaja kolor,smak i strukture ..sa gumowate ,ciagnace ..nigdy nie wpadlam na to,zeby zrobic bez slodzidla .. Ale jak mowisz,ze sie zmarszczyly to znaczy sie tez nie bardzo...fakt ze z bananem bie robilam haha musze wyprobowac... beda wiec babeczki u mnie zamiast omletu
OdpowiedzUsuńI z tego wszystkiego zapomnialam cie poprosic o dopisek dla MM
UsuńBasia, to nie są chrupiące bezy, nie, nie, raczej tylko z nazwy;) Ale smakują dobrze:)
UsuńTak zrozumialam i nazwalam je nawet po mojemu babeczki..
UsuńSprobuje troche zmniejszyc temperature jak bede robic..
Dzieki podobaja mi sie
yumi! <3
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
Dziękuję:)
UsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńSpróbuj dłużej potrzymać w niższej temperaturze:)
UsuńOrzechów (prócz kokosa) nie powinno się poddawać obróbce cieplnej. Pod wpływem temperatury tłuszcze w nich zawarte zmieniają się w toksyczne tłuszcze trans!
OdpowiedzUsuńPoruszyłaś/eś temat złożony i kontrowersyjny, czyli temat zdrowotności tłuszczów poddanych obróbce cieplnej.
UsuńNie ulega wątpliwości, że najzdrowsze jest spożywanie olejów (nierafinowanych), czy produktów oleistych na surowo (choć tez bez przesady z ilością), ale czy dodawanie ich do wypieków powoduje, że się karmimy tłuszczami trans? Domowe ciasto z orzechami jest źródłem tłuszczów trans? Prażone orzechy, migdały, czy nasiona słonecznika też?
Ciasta pieczemy zwykle w temp. 170-180* C, co nie oznacza, że taka temp. panuje wewnątrz ciasta (ktoś mierzył może?). W tych akurat ciasteczkach temp. piekarnika jest wyjątkowo niska.
Z mojej wiedzy wynika, że taka temp. i tylko ona nie jest warunkiem wystarczającym do powstania tłuszczów trans. Przy założeniu, że używamy nierafinowanego tłuszczu. I tego się póki co trzymam, tym bardziej, że piekę rzadko, a więc i rzadko jem takie produkty:)
nie da sie uniknac tluszczy trans w zadnej diecie .. tluszcze trans wystepuja naturalnie w mleku, masle i w sporej ilosci w miesie np baraninie ..najgorsze sa przemyslowo utwardzane ..czyli margaryny albo frytki z fasfooda..zdrowy rozsadek i bez przesady !
Usuńz kokosem umiar nie zaszkodzi ..zawiera bardzo duzo tluszczu (prawie 70% !) -sa to kwasy tluszczowe nasycone , ktore trzeba ogranczac ..nie wazne czy zwierzece czy roslinne ..
No właśnie nie jest to (już?) takie oczywiste: jest opcja zalecająca ograniczanie, a nawet wykluczenie, jest opcja przeciwna - zdania na ten temat są podzielone:)
UsuńWyglądają bajecznie, proste składniki i wszystkie mam w domu :) może wypróbuję je jutro... :))
OdpowiedzUsuńWypróbuj, tylko nie nastawiaj się na smak klasycznych bez, bo one są takie jak w opisie na końcu:)
Usuń