poniedziałek, 2 lutego 2015

Mus czekoladowy z awokado i bakaliami


Mus czekoladowy z awokado i bakaliami



Taki mus, odkąd go odkryłam, jadam od czasu do czasu jak akurat mam dojrzałe awokado i ochotę na słodkie.
Do tej pory robiłam bez dodatków,  teraz dodaję bakalie i jest to jeszcze lepsza opcja niż mus czysty.

Ostatnio awokado u mnie częstym gościem (to bardzo zdrowy tłuszcz), a najczęściej w formie właśnie takiego musu, mam fazę, na to wygląda:)
Kilka propozycji.



Składniki na porcję:
* średni banan lub 1/2 dużego (może być dodatek gruszki)
* awokado
* 2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) albo karobu
* odrobina soku z cytryny
* odrobina dobrego miodu (opcjonalnie, zwykle nie dodaję)

To podstawa, a do tego dodatki:

* żurawina - w całości, albo zmiksowana - ja wolę wymieszaną z kremem w całości


Mus czekoladowy z awokado i bakaliami


* orzechy włoskie lub inne ( najlepiej wcześniej namoczone)


Mus czekoladowy z awokado i bakaliami


* figi (daktyle, morele i śliwki suszone)- w kawałeczkach, albo zmiksowane (ja wolę zmiksowane)
Z daktylami mus nie jest MM 1 faza.


Mus czekoladowy z awokado i bakaliami



"Miliony marzą o nieśmiertelności, równocześnie nie wiedząc, co ze sobą zrobić w deszczowe niedzielne popołudnie"
Susan Ert



26 komentarzy:

  1. Uwielbiam mus z avocado również jest częstym gościem u mnie.Kombinacji jest sporo takiego musu.Pozdrowionka i milego tygodnia, ja dzis po dlugiej przerwie pierwszy dzien w pracy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak poszło w pracy? Lepiej po przerwie, czy wręcz przeciwnie;)

      Usuń
    2. Ech...kregoslup jakos daje rade:-) Najgorzej wdrozyc sie ponownie, troche zmian jest;-) Ale nie jest zle, daje rade.Dzis piateczek, weekendziku poczateczek juz teraz zycze milego i usmiechnietego:-)

      Usuń
  2. Ostatnio często kupuję awokado, więc jestem wdzięczna za nowe pomysły na jego wykorzystanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musssssssssssszę tego musu popróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze tego nie robiłaś? To koniecznie!:)

      Usuń
    2. Gdy już zrobiłam to sobie przypomniałam - pewnie, że robiłam, latem do truskawek:-) Ale banana sobie w tym nie przypominam.
      Nie miałam gruszek więc zrobiłam bez, ale jeszcze kiedyś spróbuję z jej dodatkiem. Czy gruszka też musi być taka dobrze dojrzała?

      Usuń
    3. Robiłaś mus z samego awokado do truskawek?
      Gruszka lepiej jak jest dojrzała, bo bardziej słodka i miksuje się na gładko:)

      Usuń
    4. Wiesz, ja już dokładnie nie pamiętam, ale to był taki awokadoway krem czekoladowy, wydaje mi się, że jednak bez banana, choć prawdopodobnie z miodem i karobem:-)

      Usuń
    5. Może być samo awokado i dodatki, pewnie, zwłaszcza jak jest to dodatek do czegoś innego np. truskawek, jak u Ciebie.

      Usuń
  4. Bardzo lubie mus z awokado...u mnie tez czesto gosci....bardzo prosze o dopisek (bez daktyli) dla MM ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to ostatnio stały punkt programu dnia, prawie codziennie jem, nie wiem czy to takie zdrowe, okaże się;)
      Dopisane, jak zwykle dziękuję za zwrócenie uwagi:)

      Usuń
    2. to ja ci dziekuje za dopisek -:)
      w tylu twoich propozycjach to by mi szybko gdzies sie zapodzial przepis .. a czesto zagladam , bo u ciebie jest wybor -:)
      awokado to super owoc i na slono i na slodko..na salatki, pasty, dipy czy nawet smoothie ..ja tez sobie nie zaluje ..
      pozdrawiam

      Usuń
  5. uwielbiam takie kremowe musy, nie dosyć, że są pyszne to jeszcze nieskomplikowane w przygotowaniu i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej formie nie znam jeszcze awokado. A wygląda zachęcająco.

    Spokojnie mogą być nieśmiertelna, bo każde niedzielne popołudnie jest dla mnie za krótkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zalecam poznanie w takim razie:)

      Ale nieśmiertelność tego nie zmieni raczej, jak jest za krótkie, to dalej będzie;)

      Usuń
  7. A u mnie do tej pory awokado tylko w formie guacamole, jakoś nie pomyślałam, żeby coś zmienić, dlatego Twój pomysł chętnie wypróbuję, bo to fajna alternatywa zdrowego deserku bez białego cukru :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado ma sporo fajnych obliczy, na blogu jest kilkanaście przepisów, wszystkie polecam do wypróbowania:)

      Usuń
  8. Coś ciepło i zielono w tym Krakowie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To desery z różnych dni, ten z orzechami był przy śniegu fotografowany, tylko śnieg był już za kadrem;)

      Usuń
  9. Najwyraźniej jestem z ciemnogrodu, ale mimo że awokado jest jednym z moich najlepszych przyjaciół, nigdy przenigdy nie pomyślałam, że można uwikłać je w związek z czekoladą! Nadal nie jestem stuprocentowo pewna mojej reakcji smakowej, ale umieszczam na liście rzeczy do spróbowania. Dam znać jak poszło ;)
    __________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak możesz być pewna skoro nie próbowałaś? Koniecznie daj znać:)
      Uwikłanie awokado w związek z czekoladą - fajne określenie!:)

      Usuń
  10. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!