Taki mus, odkąd go odkryłam, jadam od czasu do czasu jak akurat mam dojrzałe awokado i ochotę na słodkie.
Do tej pory robiłam bez dodatków, teraz dodaję bakalie i jest to jeszcze lepsza opcja niż mus czysty.
Ostatnio awokado u mnie częstym gościem (to bardzo zdrowy tłuszcz), a najczęściej w formie właśnie takiego musu, mam fazę, na to wygląda:)
Kilka propozycji.
Składniki na porcję:
* średni banan lub 1/2 dużego (może być dodatek gruszki)
* awokado
* 2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) albo karobu
* odrobina soku z cytryny
* odrobina dobrego miodu (opcjonalnie, zwykle nie dodaję)
To podstawa, a do tego dodatki:
* żurawina - w całości, albo zmiksowana - ja wolę wymieszaną z kremem w całości
* orzechy włoskie lub inne ( najlepiej wcześniej namoczone)
* figi (daktyle, morele i śliwki suszone)- w kawałeczkach, albo zmiksowane (ja wolę zmiksowane)
Z daktylami mus nie jest MM 1 faza.
"Miliony marzą o nieśmiertelności, równocześnie nie wiedząc, co ze sobą zrobić w deszczowe niedzielne popołudnie"
Susan Ert
Uwielbiam mus z avocado również jest częstym gościem u mnie.Kombinacji jest sporo takiego musu.Pozdrowionka i milego tygodnia, ja dzis po dlugiej przerwie pierwszy dzien w pracy:-)
OdpowiedzUsuńI jak poszło w pracy? Lepiej po przerwie, czy wręcz przeciwnie;)
UsuńEch...kregoslup jakos daje rade:-) Najgorzej wdrozyc sie ponownie, troche zmian jest;-) Ale nie jest zle, daje rade.Dzis piateczek, weekendziku poczateczek juz teraz zycze milego i usmiechnietego:-)
UsuńOstatnio często kupuję awokado, więc jestem wdzięczna za nowe pomysły na jego wykorzystanie:)
OdpowiedzUsuńDogadzaj więc sobie na czekoladowo:)
UsuńMusssssssssssszę tego musu popróbować:)
OdpowiedzUsuńA jeszcze tego nie robiłaś? To koniecznie!:)
UsuńGdy już zrobiłam to sobie przypomniałam - pewnie, że robiłam, latem do truskawek:-) Ale banana sobie w tym nie przypominam.
UsuńNie miałam gruszek więc zrobiłam bez, ale jeszcze kiedyś spróbuję z jej dodatkiem. Czy gruszka też musi być taka dobrze dojrzała?
Robiłaś mus z samego awokado do truskawek?
UsuńGruszka lepiej jak jest dojrzała, bo bardziej słodka i miksuje się na gładko:)
Wiesz, ja już dokładnie nie pamiętam, ale to był taki awokadoway krem czekoladowy, wydaje mi się, że jednak bez banana, choć prawdopodobnie z miodem i karobem:-)
UsuńMoże być samo awokado i dodatki, pewnie, zwłaszcza jak jest to dodatek do czegoś innego np. truskawek, jak u Ciebie.
UsuńBardzo lubie mus z awokado...u mnie tez czesto gosci....bardzo prosze o dopisek (bez daktyli) dla MM ...
OdpowiedzUsuńU mnie to ostatnio stały punkt programu dnia, prawie codziennie jem, nie wiem czy to takie zdrowe, okaże się;)
UsuńDopisane, jak zwykle dziękuję za zwrócenie uwagi:)
to ja ci dziekuje za dopisek -:)
Usuńw tylu twoich propozycjach to by mi szybko gdzies sie zapodzial przepis .. a czesto zagladam , bo u ciebie jest wybor -:)
awokado to super owoc i na slono i na slodko..na salatki, pasty, dipy czy nawet smoothie ..ja tez sobie nie zaluje ..
pozdrawiam
uwielbiam takie kremowe musy, nie dosyć, że są pyszne to jeszcze nieskomplikowane w przygotowaniu i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie 3 x tak:)
UsuńW takiej formie nie znam jeszcze awokado. A wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńSpokojnie mogą być nieśmiertelna, bo każde niedzielne popołudnie jest dla mnie za krótkie :)
Koniecznie zalecam poznanie w takim razie:)
UsuńAle nieśmiertelność tego nie zmieni raczej, jak jest za krótkie, to dalej będzie;)
A u mnie do tej pory awokado tylko w formie guacamole, jakoś nie pomyślałam, żeby coś zmienić, dlatego Twój pomysł chętnie wypróbuję, bo to fajna alternatywa zdrowego deserku bez białego cukru :-)
OdpowiedzUsuńAwokado ma sporo fajnych obliczy, na blogu jest kilkanaście przepisów, wszystkie polecam do wypróbowania:)
UsuńCoś ciepło i zielono w tym Krakowie ;-)
OdpowiedzUsuńTo desery z różnych dni, ten z orzechami był przy śniegu fotografowany, tylko śnieg był już za kadrem;)
UsuńNajwyraźniej jestem z ciemnogrodu, ale mimo że awokado jest jednym z moich najlepszych przyjaciół, nigdy przenigdy nie pomyślałam, że można uwikłać je w związek z czekoladą! Nadal nie jestem stuprocentowo pewna mojej reakcji smakowej, ale umieszczam na liście rzeczy do spróbowania. Dam znać jak poszło ;)
OdpowiedzUsuń__________________
Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com
Jak możesz być pewna skoro nie próbowałaś? Koniecznie daj znać:)
UsuńUwikłanie awokado w związek z czekoladą - fajne określenie!:)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również:)
Usuń