czwartek, 28 sierpnia 2014

Kotlet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem


Kotlet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem




Przepis na tego kurczaka był jednym  z pierwszych na moim blogu. 

Wtedy bardzo często takie kotlety kurczacze  robiłam. Potem miałam przerwę i od niedawna znów wróciłam do tego pysznego dania. Nie dodaję już tylko majonezu, kurczaka kupuję zagrodowego i ser też lepszy niż kiedyś.
Robi się szybko, a odkąd mam mały piekarnik robię to danie również w jednoosobowej wersji, tak jak teraz.



Składniki:
* pierś z kurczaka
* kilka pieczarek
* ser żółty - dałam cheddar
* łyżeczka masła klarowanego
* cebula
* ząbek czosnku
* sól, pieprz, kurkuma, bazylia/oregano/lubczyk lub jakie się chce



Pierś z kurczaka (zagrodowe są zwykle niewielkie) rozbijam jak na kotlety, lekko solę i pieprzę i układam w żaroodpornym naczyniu. 
Pieczarki ścieram na grubych oczkach albo kroję (jak teraz) w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucam pokrojoną drobno cebulę, trzymam do zeszklenia, dokładam pieczarki. Przyprawiam i pod przykryciem duszę kilka minut. Na koniec dodaję wyciśnięty ząbek czosnku i odkrywam rondelek, żeby odparowała woda.
Na kotletach rozkładam warstwę pieczarek i posypuję startym drobno serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180* C na kilkanaście minut (w moim  małym piekę ok. 15 minut, ale nie nagrzewam go wcześniej).
Pycha!


Kotlet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem
Kotlet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem




"Ryzyko, które podejmujesz jest miarą tego, co cenisz."
Jeanette Winterson 


4 komentarze:

  1. fajny blog i ciekawe przepisy :) będę zaglądać
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) nie jestem zwolenniczką mięsa, ale po szpitalnym wikcie chętnie wproszę się na to pyszne danie;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!