poniedziałek, 24 marca 2014

Frytki z batatów i potrawka z kurczaka


Frytki z batatów i potrawka z kurczaka




Ugotowałam rosół, pierwszy raz na kurczaku zagrodowym rosołowym. 
Rosół wyszedł ok, natomiast zostało mi mięso z kurczaka i wymyśliłam, że zrobię  z niego potrawkę na drugie danie, może  z ryżem...?
Ale w międzyczasie byłam w sklepie i zakupiłam batata. Już dawno miałam ochotę poznać jego smak, więc zamiast ryżu zrobiłam batatowe frytki, najwięcej bowiem przepisów w internecie, który przeszukałam na okoliczność mojego  batatowego debiutu,  było właśnie na takie danie.



Składniki na 2 porcje:
* średni batat ok. 300 g
* 1/2 kurczaka (u mnie z rosołu)
* papryka - dałam po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej
* 1/2 pora
* 2 ząbki czosnku
* łyżka oleju kokosowego
* 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
* curry proszek, kurkuma, sól 
* dodałam jeszcze korzeń pietruszki i seler z rosołu
* kiełki do posypania - niekoniecznie



Batata obrałam, pokroiłam w słupki i wymieszałam z oliwą z przyprawami: tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Ułożyłam w szklanym naczyniu i włożyłam na ok. 20 min. (mogło być mniej) do piekarnika nagrzanego do 180* C.


Frytki z batatów i potrawka z kurczaka


W czasie gdy frytki nabierały smaku (przynajmniej taką miałam nadzieję) na rozgrzany olej kokosowy wrzuciłam pokrojonego w pół krążki pora, chwilę dusiłam do zeszklenia i dorzuciłam pokrojone z kolei w kostkę papryki. Podlałam lekko wodą i dusiłam do stanu średniej, czyli jeszcze chrupkiej, miękkości, przyprawiłam, dodałam wyciśnięty czosnek, pokrojonego kurczaka i jarzyny z rosołu i na koniec mleczko kokosowe.
Na talerzu sypnęłam jeszcze kiełkami rzodkiewki.

Jakie są moje odczucia  w stosunku do tych batatowych frytek? 
Odpowiem pytaniem: lubicie słodkie frytki? Jeśli tak, to będą Wam smakowały, bo mnie niespecjalnie, zjadłam, ale miałam wrażenie, że lepszym pomysłem by było przerobienie batata na jakiś deser może;)
Natomiast potrawka z kurczaka wyszła super, więc w sumie obiad zaliczam do udanych:)
Fanką frytek z batatów nie zostanę, natomiast polecam, jeśli ktoś nie robił jeszcze, z selera i pietruszki - przepis tu i tu - są pyszne!


Jeśli użyjemy tylko piersi kurczaka danie będzie zgodne z Metodą Montignaca I faza:)


Frytki z batatów i potrawka z kurczaka




16 komentarzy:

  1. O masz, a ja właśnie napisałam o swojej miłości do batatów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, ale to nic dziwnego, każdy ma swoje smaki, dla mnie zdecydowanie za słodkie. Z tego samego powodu nie przepadam za marchewką;)

      Usuń
  2. zdrowe frytki są dużo lepsze od tych zatłuszczonych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, co masz na myśli, bo nie rozumiem; jakie to są zdrowe, a jakie zatłuszczone?

      Usuń
  3. Jakiś czas temu chciałam kupić bataty, ale jak zobaczyłam, że za 3 średnie sztuki wyszło mi 10zł to odechciało mi się ;)
    Jednak myślę, że kiedyś skuszę się, bo ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tanie nie są, ale spróbować trzeba, żeby wiedzieć, czy warte swojej ceny, czy nie;)

      Usuń
  4. Kiedyś sobie zrobię. Wygląda na optymistyczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Feeria"barw na białym talerzu. Wygląda przepysznie, i właśnie jak super ujęła Krysztally, optymistycznie, ale zdaję sobie sprawę, ze batat jest specyficznym warzywem. Ja go uwielbiam pod każdą postacią, moja córka także się w nim zakochała, ale już mój mąż nie może na niego patrzeć, podobnie jak i młodsza córka. Dlatego tak jak mówisz, każdy ma swój smak i sztuka polega na tym, ze próbujemy nowych nieznanych, mając nadzieję na odkrycie tego, który w najwyższym stopniu zaspokoi nasze kubki smakowe. Ja ciągle odkrywam takie smaki i super, że spróbowałaś batata, bo teraz wiesz czy zagości u Ciebie w kuchni, czy jednak mu podziękujesz. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale smaki się tez zmieniają albo nasze nastawienie do nich, to, co kiedyś dla mnie niesmaczne nagle (?) okazuje się teraz uwielbianym:) Albo odwrotnie, np. mleczna czekolada pożerana przeze mnie kiedyś tabliczkami teraz jest raczej nie do przełknięcia.
      Nie zarzekam się więc teraz, że już nigdy lub na zawsze;)

      Usuń
  6. A ja chciałam posmakować batata, odkąd po raz pierwszy przeczytałam o nim w Robinsonie Cruzoe w czasach szkolnych:) W kolorze podobny do marchewki, czy jego słodycz jest również marchewkowa? (pamiętam, że marchewki nie lubisz).

    OdpowiedzUsuń
  7. talerz prezentuje sie super ! bardzo ladne zdjecia -;)
    jezeli uzyjemy tylko piersi z kurczaka danie jest 100% MM-owe , wiec prosze o dopisek ☺
    sama wole frytki z selera albo z maki z ciecierzycy ..
    robilam tez ciasto z batatami , ale tez nie powalilo mnie ..wygladalo tak
    http://aidedegilda.blogspot.fr/2011/06/cake-aux-patates-douces-de-barbara.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, a dlaczego tylko piersi? Zadziwiłaś mnie tym zastrzeżeniem;)
      Ja do batata chyba już przymierzać się nie będę, wolę ciasto marchewkowe;)

      Usuń
    2. Na MM najwazniejszy jest indeks glikemiczny ..jezeli uzywamy produktow z IG wyzszym niz 35 (w tym przepisie to bataty i mleczko kokosowe) unikamy polaczen z tluszczem ..dozwolone sa tluszcze roslinne (typu oliwa, oleje czy np awokado czy orzechy ) lub tluszcze ryb lub owocow morza ..nawet nabial poleca sie wybierac jak najchudszy ..piersi sa najchudszym miesem ..pozostale czesci z kurczaka proponuje sie do posilkow tluszczowych i wtedy IG nie moze byc wyzszy niz 35
      dziekuje za dopisek i pozdrawiam ☺

      Usuń
    3. No widzisz, nie wiedziałam, że piersi tak się różnią zawartością tłuszczu od pozostałych części kurczaka.
      Dzięki za fachowe i szerokie uzupełnienie:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!