czwartek, 21 lutego 2013

Słodko-słone pasty z ciecierzycy i awokado


dip z ciecierzycy i awokado



Kupiłam awokado i namoczyłam ciecierzycę w zamiarze zrobienia tej pasty.
Ale sięgając po sezam zwróciłam uwagę na orzeszki ziemne, które czekały na jakiś mój pomysł na nie i przyszło mi do głowy, że zamiast jednej zrobię z tych składników dwie pasty i obie z udziałem orzeszków.
Zmierzałam w kierunku nadania im smaku słodko-słonego i to się udało:)


Pasta z ciecierzycy


Składniki:

* 100g suchej ciecierzycy
* 2 łyżki sezamu
* 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
* 2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
* ok. 2 łyżki oliwy
* zimna woda
* sól 
* przyprawy do gotowania ciecierzycy: kminek mielony i majeranek
* gruszka


Ciecierzycę moczyłam ponad 24 godziny, odlałam wodę, przepłukałam i wrzuciłam do świeżej. Gotowałam do miękkości w międzyczasie dodając majeranek i mielony kminek.
Sezam uprażyłam na patelni i zmieliłam w młynku.
Wszystkie składniki pasty zmiksowałam dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Sól również dodawałam po trochę, aż pasta nabrała posmaku słodko-słonego.
Myślałam chwilę z czym by tu zestawić tę pastę, bo nie bardzo mi pasowała jako smarowidło do chleba. Padło na gruszkę i okazało się to bardzo smacznym pomysłem. 
Wyszło z tego małe danie, które zjadłam w charakterze podwieczorku:)

dip z ciecierzycy i awokado



 Pasta z awokado

dip z ciecierzycy  i awokado


Składniki:

* dojrzałe awokado
* 3-4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
* 2 łyżki oliwy
* sól


Obrane awokado wrzuciłam do blendera z pozostałymi składnikami i zmieliłam.
Część zjadłam z dodatkiem macy, a resztę wyjadłam łyżeczką jak deser:)

Zamiast orzeszków można dać do obu past  po prostu masło orzechowe, efekt będzie podobny lub ten sam:)

dip z ciecierzycy i awokado
 



"Optymistę spotyka w życiu tyle samo niepowodzeń i tragedii co pesymistę, ale optymista znosi to lepiej"
Martin Seligman



14 komentarzy:

  1. Intryguje mnie ta pasta z cieciorki :) Chciałabym przekonać się, jak smakuje, bo mam przeczucie, że bym się nie zawiodła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pastę z awokado też często robię, troszkę inaczej i nazywam ja masełkiem:)
    a cieciorka chodzi za mną od kilku dni...chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo te pasty z awokado takie masełkowe są - zgadzam się:)

      Usuń
  3. Zapomniałam, że istnieje coś takiego jak maca... Bardzo apetycznie komponuje się z pastą z awokado:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja też sobie o niej jakiś czas temu przypomniałam i czasem pogryzam:)

      Usuń
  4. dobrze,ze jestes i znowu super pasty mniam ..jutro zakupy , wiec notuje -:)
    poprosze o dopisek MM

    OdpowiedzUsuń
  5. No to już wiem, co jutro będę jadła na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo, witaj, dawno Cię nie widziałam:)
      Życzę zatem smacznych doznań:)

      Usuń
  6. Świetne przepisy!
    Odkryłam Twojego bloga całkiem niedawno i ku mej uciesze nie są to potrawki do patrzenia, ale do jedzenia, co wcale nie jest tak częste - przynajmniej jeśli chodzi o moje poszukiwania. Dzisiaj narobiłam zapasów na cały tydzień (albo i dłużej) i w lodówce czekają fasolki w pieczarkach, otrębowe kulki (na początku mnie nie zachwyciły, ale jak się wstawi do lodówki na pół godzinki to WOW!) i trzy rodzaje past. Jedynym problemem jest to, że za dużo zjadłam, bo zawsze podjadam gotując. :P
    Serdeczne pozdrowienia i powodzenia w eksperymentach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalenie miło jest czytać takie komentarze:)
      Wszystkie kulki trzymam zawsze w lodówce - taka lodówkowa konsystencja zdecydowanie korzystnie wpływa na ich smak:)
      Podjadanie przy gotowaniu jest konieczne, bo jak inaczej,więc nie miej wyrzutów;)
      Pozdrawiam, korzystaj z przepisów i dziel się wrażeniami:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!