sobota, 2 lutego 2013

Makaron żytni z ciecierzycą - proste danie, a jakie dobre!


makaron wegetariański




Bardzo dawno nie jadłam makaronu, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio.
Pomysł na to danie przyszedł jak zaglądnęłam do lodówki, a tam czekała na wykorzystanie ciecierzyca, która została z innego dania i pomidory w sosie własnym z napoczętego słoika.
Z czym to skomponować? No właśnie z makaronem!
Danie przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki na porcję:

* ok. 50 g makaronu żytniego
* ok. 100 g ugotowanej ciecierzycy
* pomidory w sosie ze słoika lub puszki
* 1/2 cebuli
* 2 ząbki czosnku
*  łyżka oleju
*  majeranek, kolendra, sól, kminek mielony



W czasie gdy gotował się makaron na rozgrzany olej wrzuciłam drobno posiekaną cebulę (sł), chwilę smażyłam, dorzuciłam posiekany czosnek (o), rozgniecione ziarenka kolendry (o), wlałam 2 łyżki zimnej wody, lekko posoliłam i dorzuciłam ciecierzycę (sn), a po chwili sos z pomidorami (k). Chwilę poddusiłam, żeby smaki się połączyły, a na końcu wrzuciłam odsączony makaron (g) i mielony kminek (sł).

Kolejny raz proste danie, w dodatku przygotowane w kilka minut, okazało się rewelacyjne  w smaku:)

makaron wegetariański




"Życie jest jak gra solo na skrzypcach przed publicznością, tyle, że uczysz się grać w trakcie występu"
Samuel Butler



21 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam makaron z cieciorką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, a ja pierwszy raz takie połączenie jadłam:)

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam w takim zestawieniu, popróbuję zatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, zdrowo, smacznie - lubię tak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz podobnie jak ja:)
      Chociaż jak jest wolniej to też lubię;)

      Usuń
  4. Fajne połączenie :)
    Często najprostsze dania są najlepsze.
    Kolendra stoi u mnie na półeczce, ale jakoś nigdy nie wiem do czego jej użyć, choć tak pięknie pachną te ziarenka. Spróbuję po Twojemu :)
    A przy okazji mam pytanie o zieloną cebulkę. Zgodnie z Twoim pomysłem wstawiłam cebulę do naczynia z niewielką ilością wody. Puściły już korzonki, więc wygląda na to, że coś z tego będzie, tylko zastanawiam się co z tą wodą. Wymieniasz, czy tylko dolewasz świeżej?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, kolendry używam do wszystkich dań ze strączkami.
      Jak dodałam pierwszy raz, to mi się dziwna wydawała, podobnie jak mleko kokosowe, ale za drugim już ją polubiłam bardzo, a teraz nigdy o niej nie zapominam. Najpierw dodawałam ją w całości, a teraz tłukę w moździerzu, albo rozgniatam łyżką, a można też zmielić w młynku.
      Wodę do cebulek dolewam:)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :)
      Dziś też mam cieciorkę, tylko z pieczarkami i kaszą. Spróbuję w takim razie przyprawić kolendrą. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

      Usuń
  5. proste i pyszne -:)
    ja jeszcze posypuje swieza kolendra ..lub natka pietruszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, posypka jakaś dobra by była. Na świeżą kolendrę mam ochotę, nie znam jej smaku. Hodujesz w zimie w doniczce?

      Usuń
    2. ja moge ja kupic na targu lub w sklepach arabskich przez caly rok ..jak natke pietruszki

      Usuń
    3. To ja się w takim razie też rozglądnę:)

      Usuń
  6. UWIELBIAM ciecierzycę :D a to wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca i soczewica to moje ulubione strączkowe:)
      Ciągle się dziwię, że tyle lat przeżyłam i ich nie próbowałam;)

      Usuń
  7. Ja też jeszcze wielu strączkowych nie próbowałam, a do niedawna nawet nie wiedziałam o ich istnieniu... Fajnie, że jeszcze tyle do odkrycia smaków i w ogóle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest Ren-ya najfajniejsze - ciągle coś nowego jeszcze jest do odkrycia:)

      Usuń
  8. apetycznie wygląda, takie szybkie spontaniczne obiady bywają nieraz najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sł, o co to oznacza w nawiasach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie jest przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian i w nawiasach są podane poszczególne smaki (sł to słodki, sn - słony itd).
      Nie ma to znaczenia jeśli się gotuje tradycyjnie.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!