Crumble to jeden z moich ulubionych deserów.
Z reguły robię z rabarbarem, ale dzisiaj zrobiłam z jabłkami, bo miałam na zbyciu.
Stosuję sprawdzone proporcje 1:1:2 (masło:fruktoza:mąka), tym razem część mąki zamieniłam na płatki owsiane.
Składniki na 2 - 3 porcje:
* kilka obranych i pokrojonych jabłek - najlepsze są lekko kwaśne, moje były ciut za słodkie
* 50 g masła
* 50 g fruktozy^
* 50 g mąki pszennej graham typ 1850^
* 50 g płatków owsianych
* cynamon
* garść łuskanych orzechów włoskich
^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy (zastąpił ją ksylitol), ani mąki pszennej
Wyrobiłam składniki (oprócz orzechów oczywiście) w misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki.
Nastawiłam piekarnik na 200*C.
W
żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka, posypałam
orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można jabłka wcześniej lekko
przesmażyć z niewielką ilością masła, ale surowe też były jak
najbardziej ok.
Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki.
Najlepsze
na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Całość zjadłam sama, bo
jestem jedyną wielbicielką crumble w domu. No i dobrze;)
Komentarze
2011/04/01 18:36:17
Pierwszy raz widzę i słyszę o czymś
takim, ale wygląda i brzmi bardzo apetycznie. U mnie w domu raczej nie
ma wielbicieli jabłek, więc też pewnie byłabym jedyną konsumentką
crumble'a:)
Gość: elzunia, 86-41-115-38-dynamic.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/04/01 20:41:24
oj kocham crumble...
2011/04/02 10:18:46
Ren-ya, koniecznie zrób choć
raz, jest szansa, że Ci zasmakuje. Można robić z różnymi owocami: ja
najbardziej lubię z rabarbarem (przepis tutaj),
bo kwaśny rabarbar świetnie się komponuje ze słodką kruszonką. Do tego
gałka lodów albo bita śmietana (albo jedno i drugie) i już więcej do
szczęścia nie trzeba;)
Elzunia i Karmel-itka, witam Was i podzielam zdanie w kwestii crumble:)
Kulinarnespotkania, to jest dość chyba specyficzny smakołyk i nie każdemu smakuje, choć ja tego nie mogę zrozumieć;)
Elzunia i Karmel-itka, witam Was i podzielam zdanie w kwestii crumble:)
Kulinarnespotkania, to jest dość chyba specyficzny smakołyk i nie każdemu smakuje, choć ja tego nie mogę zrozumieć;)
2011/04/02 14:22:53
Sowo nie kuś... ostatnio przytyłam...
Zamiast chudnąć na wiosnę, to ja wprost odwrotnie. Chyba Twoje koktajle
mają coś z tym wspólnego, bo odkąd je pokazałaś, a ja wypróbowałam i
zasmakowałam, to raczę się nimi codziennie;).
2011/04/02 17:08:04
Ren-ya, ja też się raczę i nie
tylko koktajlami i też coś mi spodnie się w praniu ostatnio skurczyły,
hehe. Ale Ty zaraz wyjeździsz na rowerze, a ja zostawię przy grabiach w
ogródku, więc jedzmy na zdrowie, póki co:)
2011/04/03 15:11:03
Sowo Kusicielko! No i zrobiłam dziś
crumble na deser. Podałam z lodami śmietankowymi. Rzeczywiście
pyszności!. Smakowało wszystkim. Dzięki za fajny przepis:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!