Miałam wielką ochotę na pałki z kurczaka z bloga Green plums, nie udało mi się jednak kupić kuminu, a wydawał mi się on dość ważnym
elementem tego przepisu.
Przepis odkładam do momentu, aż kumin zakupię,
a tymczasem proponuję inny, wycięty z jakiejś gazety.
Składniki na 4 porcje**:
* 8 szt pałek z kurczaka
* 2-3 ząbki czosnku
* 4 łyżki majonezu - dałam pół na pół z ketchupem ostrym, bo taką opcję też proponowano
* papryka, sól, pieprz
** ja zrobiłam z większej ilości, bo miałam do zapiekania 14 pałek.
Natarłam mięso przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, odstawiłam na parę godzin do lodówki.
Brytfankę wyłożyłam folią alu tak, aby zostało jej sporo do zakrycia wierzchu. Natłuściłam olejem i rozłożyłam pałki.
Piekarnik nagrzałam do 200*C, a na pałki nałożyłam równomiernie majonez zmieszany z ketchupem.
Wg
przepisu kurczaka należało piec 30 min, mnie się to wydało zdecydowanie
za krótko, piekłam ok. 45 min, ale następnym razem dołożę jeszcze co
najmniej 15 minut:)
Przez pierwsze 20 minut piekłam przykryte folią, potem folię ściągnęłam, żeby mięso miało szansę się przyrumienić.
Wyszło tak:
Kurczak
(myślę, że spokojnie można użyć tutaj całych udek zamiast samych pałek)
wyszedł bardzo smaczny. Na pewno będzie powtórka z małymi
modyfikacjami: do majonezu zamiast ketchupu dodałabym ostrej musztardy i
piekła trochę dłużej.
Wart wypróbowania!
Komentarze
2011/04/05 15:39:45
Wyglądają nad wyraz smakowicie. U mnie dziś na obiad pewnie też będzie kurczak.
2011/04/06 13:06:37
ja od wielu lat robie podobnego
kurczak, ale majonez mieszam z ketchupem i dodaje do tego sezam, worek
do pieczenia wykladam pokrojona w pol talarki bebula i w talarki
marchewska, uda obtaczam masa majonezowa i kade na wierzch tych warzyw
(warzywa trzeba doprawic czym tam lubisz, vegeta dysyc dobrze pasuje), i
w tym worku godzine (ostatnie pietnascie dwadziescia minut rozcinam
worek zeby sie mieso na chrupko zapieklo. Oddzielnie gotuje ziemniaczki
male i je tez wrzucam na koniec zapiekania. Warzywa pieczone w worku z
kurczakiem tak przygotowanym dobrze smakuja tez jako przystawka na zimno
(bez ziemniakow) Uwielbiam to danie.
2011/04/06 14:30:45
Ja właśnie zmieszałam majonez z
ketchupem, ale dla mnie to było za mało ostre, dlatego pomyślałam o
musztardzie zamiast ketchupu.
Twój patent z warzywami i workiem wydaje mi się świetny i na pewno wypróbuję, tylko inne warzywa wykorzystam, bo marchewki nie jadam raczej. Ale może brokuły albo fasolka?
Pozdrawiam:)
Twój patent z warzywami i workiem wydaje mi się świetny i na pewno wypróbuję, tylko inne warzywa wykorzystam, bo marchewki nie jadam raczej. Ale może brokuły albo fasolka?
Pozdrawiam:)
2011/04/06 22:19:10
Wyglądają bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie,
jutro chyba skocze do KFC :P
jutro chyba skocze do KFC :P
Wypróbuje ten przepis :P
OdpowiedzUsuńA ja z kolei ten z kuminem pod linkiem, bo kumin już dawno u mnie w kuchni jest, a o przepisie zapomniałam;)
Usuń