poniedziałek, 28 marca 2011

Cudowny Eton Mess:)


deser truskawkowy z bezami




Jak to możliwe, że do tej pory nie zrobiłam tego deseru??? 
Znam go od dawna i wygląda na to, że nie wierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim mówi;) 
W każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam  z mrożonych truskawek, bo na świeże to  jeszcze sporo czekania.



Składniki na 4 porcje:


* 400 g truskawek mrożonych
* ok. 400 ml śmietanki 30%
* 1 -2 łyżeczki balsamico
* trochę fruktozy albo cukru waniliowego do truskawek (aktualizacja: teraz korzystam z ksylitolu)
* kilka bez - u mnie ok. 8 średniej wielkości


 

Ilość składników zresztą nie jest taka istotna, każdy niech sobie wypróbuje swoją wersję. Dla mnie mogłoby być zdecydowanie więcej truskawek, a dla mojej córki było ich z kolei za dużo no i tak to jest;)


W każdym razie zrobiłam tak:  truskawki posypałam fruktozą, polałam balsamico i zostawiłam do rozmrożenia. Jak się rozmroziły pogniotłam je widelcem i rozłożyłam do pucharków zostawiając niewielką część do położenia na wierzch.
Śmietankę ubiłam do mocnego zgęstnienia, dodałam pokruszone bezy, wymieszałam i nałożyłam na truskawki. Wierzch polałam resztą truskawek.
Można też, i tak się robi najczęściej z tego co wiem, połączyć śmietankę z truskawkami i nie robić warstw.

Cudoooownie pyyyyszny smak!!! Powtórzę raz jeszcze: dlaczego ja tego deseru nigdy dotąd nie robiłam????



deser truskawkowy z bezami
deser truskawkowy z bezami



Komentarze
2011/03/28 14:02:04
Pieknie wyglada:)Uwielbiam ten deser,mniam:)
2011/03/28 14:36:47
O tak, to prawda, że jest pyszny, też go uwielbiam:)
2011/03/28 16:13:38
Faktycznie wygląda cudownie. Niesamowicie musi smakować.
2011/03/28 19:17:44
Mmmm...zjadłabym!:)
2011/03/28 20:08:36
mniam, jaki pyszniasty deserek:)
2011/03/29 14:48:16
A dzisiaj zrobiłam z jogurtem greckim zamiast śmietany i też polecam:)
2011/03/31 20:07:24
Prosto, pysznie, apetycznie :)
pozwolę sobie w najbliższym czasie wypróbować przepis
pozdr
2011/04/01 21:38:01
Nie miałam okazji jeszcze jeść, ale prezentuje się bosko!! :D
Aż mam ochotę zwędzić jedną szklankę..
2011/04/02 17:13:29
Salvador Dali, witaj i zwędzaj jak tylko masz ochotę;)
Bułeczko, koniecznie wypróbuj, ja się przyznaję, że się uzależniłam od tego deseru;)

loriell
2011/05/06 16:29:52
Prosto i pysznie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!