Jak
to możliwe, że do tej pory nie zrobiłam tego deseru???
Znam go od dawna
i wygląda na to, że nie wierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim
mówi;)
W
każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam z
mrożonych truskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania.
Składniki na 4 porcje:
* 400 g truskawek mrożonych
* ok. 400 ml śmietanki 30%
* 1 -2 łyżeczki balsamico
* trochę fruktozy albo cukru waniliowego do truskawek (aktualizacja: teraz korzystam z ksylitolu)
* kilka bez - u mnie ok. 8 średniej wielkości
Ilość
składników zresztą nie jest taka istotna, każdy niech sobie wypróbuje
swoją wersję. Dla mnie mogłoby być zdecydowanie więcej truskawek, a dla
mojej córki było ich z kolei za dużo no i tak to jest😀.
W
każdym razie zrobiłam tak: truskawki posypałam fruktozą, polałam
balsamico i zostawiłam do rozmrożenia. Jak się rozmroziły pogniotłam je
widelcem i rozłożyłam do pucharków zostawiając niewielką część do
położenia na wierzch.
Śmietankę
ubiłam do mocnego zgęstnienia, dodałam pokruszone bezy, wymieszałam i
nałożyłam na truskawki. Wierzch polałam resztą truskawek.
Można też, i tak się robi najczęściej z tego co wiem, połączyć śmietankę z truskawkami i nie robić warstw.
Cudoooownie pyyyyszny smak!!! Powtórzę raz jeszcze: dlaczego ja tego deseru nigdy dotąd nie robiłam????
Komentarze
2011/03/29 14:48:16
A dzisiaj zrobiłam z jogurtem greckim zamiast śmietany i też polecam:)
2011/03/31 20:07:24
Prosto, pysznie, apetycznie :)
pozwolę sobie w najbliższym czasie wypróbować przepis
pozdr
pozwolę sobie w najbliższym czasie wypróbować przepis
pozdr
2011/04/01 21:38:01
Nie miałam okazji jeszcze jeść, ale prezentuje się bosko!! :D
Aż mam ochotę zwędzić jedną szklankę..
Aż mam ochotę zwędzić jedną szklankę..
2011/04/02 17:13:29
Salvador Dali, witaj i zwędzaj jak tylko masz ochotę;)
Bułeczko, koniecznie wypróbuj, ja się przyznaję, że się uzależniłam od tego deseru;)
Bułeczko, koniecznie wypróbuj, ja się przyznaję, że się uzależniłam od tego deseru;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!