Szukam ciągle przepisów na różne wersje kurzych piersi i gdy znalazłam na blogu Zaczynam kucharzenie przepis na rolady od razu wiedziałam, że chcę takie zrobić:)
Składniki na 6 roladek:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka - u mnie 500 g
- 8 pieczarek niezbyt dużych - u mnie 40 dkg
- 2 cebule
- 20 g suszonych grzybów - grzybów nie miałam, zastąpiłam pieczarkami
- 5 łyżek musztardy Dijon
- 8 cieniutkich plasterków wędzonego boczku lub tłustej szynki - u mnie 6 plasterków boczku, po jednym na roladkę
- oliwa do smażenia - olej z pestek winogron
- 1/2 szklanki gęstej śmietany (może być 18%)
- 2 żółtka - nie dodałam
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
Kilka
małych pieczarek odłożyłam, resztę starłam na tarczy o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam na oleju, wrzuciłam starte
pieczarki, przyprawiłam i dusiłam do miękkości dolewając odrobinę wody.
Mięso
rozbiłam cienko jak na kotlety, przyprawiłam solą, pieprzem i
wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiłam na chwilę, po czym
posmarowałam każdy kawałek musztardą, położyłam plaster boczku i kilka
plasterków pieczarek (z tych odłożonych na początku), zwinęłam w roladę i
związałam nitką.
Tak
przygotowane rolady włożyłam na mocno rozgrzany olej i chwilę smażyłam,
tak aby się przyrumieniły. Po kilku minutach dołożyłam na patelnię
duszone pieczarki, zmniejszyłam ogień i dusiłam ok. 30 minut. Na koniec
dodałam śmietanę - trochę mi się zważyła, ale co tam! Zapomniałam
dodać, tak jak było w przepisie, jeszcze łyżkę musztardy do sosu.
Co powiedzieć o smaku? Pyszne!
Następnym
razem, a na pewno taki będzie, do środka zamiast pieczarek (bo przy tym
sosie pieczarkowym nie było czuć ich smaku) dam kawałek czerwonej
papryki.
Mężowi podałam do tego kaszę gryczaną, a my z córką zjadłyśmy samo mięso z sosem i sałatką z pomidorów.
Bardzo polecam:)
*****
Zrobiłam
znów, tym razem wersję z ogórkiem kiszonym i papryką czerwoną i rolady
były bardziej wyraziste w smaku. I ważne jest dodanie musztardy do
sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!