czwartek, 25 lutego 2010

Omlet z pieczarkami


omlet faszerowany pieczarkami




Omlet  z nadzieniem pieczarkowym to dość częste u nas danie. Proste, szybkie i każdy lubi:)



Składniki na jedną porcję:

* 1-2 jajka
* 1 żółtko
* ser żółty starty na tarce
* olej
* kilka pieczarek
* cebula
* śmietana kwaśna 18%
* czosnek
* przyprawy


 
Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej. 


omlet z pieczarkami
 

Pieczarki ścieram na tarce lub drobno kroję, wrzucam na zeszkloną cebulę i smażę do odparowania. Na końcu dodaję wyciśnięty czosnek, łyżkę lub dwie śmietany i przyprawiam do smaku - z reguły ziołami prowansalskimi.
Na placek nakładam pieczarki, składam na pół i serwuję:)


omlet z pieczarkami




Komentarze
2010/02/25 19:43:08
mniam, pycha wyglada ;)
2010/02/25 19:49:03
I pycha smakuje, częstuj się:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!