W zeszłym roku, od kiedy odkryłam takie fantastyczne wg mnie połączenie jogurtu greckiego z owocami i dodatkami, robiłam różnorakie wersje takiego deseru. Przetestowałam wszystkie owoce sezonowe i każda opcja była pyszna:)
Dzisiaj przyszła mi ochota na taki deser, więc zrobiłam wersję zimową, czyli z mrożonymi truskawkami.
Składniki na 3 porcje:
* 1/2 opakowania mrożonych truskawek
* 2 banany
* 3 plasterki kiwi
* łyżka fruktozy (dopisek 2014: teraz używam ksylitolu)
* 1 1/2 op. jogurtu greckiego czyli ok. 600 g
* 2 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
* 2 kostki startej gorzkiej czekolady
Truskawki rozmroziłam, dodałam fruktozę, zmiksowałam. Banany zmiksowałam.
Kładłam
warstwami: truskawki, jogurt, banany, jogurt, truskawki. Na wierzchu
posypałam orzechami i czekoladą, włożyłam plasterek kiwi.
Taki deser powinien choć godzinkę postać w lodówce, ale u nas nie było o tym mowy;)
Polecam, naprawdę pyszny, może służyć również jako pożywne śniadanie:)
Komentarze
2010/03/02 10:43:10
Dzięki:)
Rzeczywiście, sama się zachwycam urodą tego deseru, aż szkoda jeść;)
Rzeczywiście, sama się zachwycam urodą tego deseru, aż szkoda jeść;)
2011/10/29 22:15:53
Piękny!!! A myślisz, że mógłby postać z dwa dni w lodówce? :) zrobiłabym sobie zapas na dwa-trzy dni :)
2011/10/30 20:07:39
Na drugi dzień jest ok, a czy dłużej,
to już nie próbowałam. Ale on jest taki prosty do zrobienia, że nie
trzeba może zapasów robić;)
Dawno go nie robiłam, przypomniałaś mi tym komentarzem o nim:)
Pozdrawiam!
Dawno go nie robiłam, przypomniałaś mi tym komentarzem o nim:)
Pozdrawiam!
2012/07/09 17:05:28
Emilia340, bardzo dziękuję za informację, już interweniowałam.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
prawdziwa skarbnica przepisow Sowko u Ciebie wlasnie znalazlam przepis na deser na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńKiedyś byłam prawie uzależniona od takich deserów:)
UsuńZrób koniecznie, są pyszne!
Właśnie takiego czegoś szukałam:-)
OdpowiedzUsuńTak, tak, to pyszny deser:)
UsuńTeraz już nie używam fruktozy, zamieniłam ją na ksylitol (albo słodzę miodem)
* 60 g chyba :)
OdpowiedzUsuńNie, 600 g, po 200 na porcję, to nie nie jest dużo, to raptem kilka łyżek.
Usuń