poniedziałek, 9 stycznia 2017

Budyń z kaszy jaglanej z bananem - 2 pyszne wersje


Budyń jaglany



Budyń z kaszy jaglanej specjalnie mnie do tej pory nie pociągał, może dlatego, że ja nie przepadałam nigdy za zwykłym budyniem i nie kojarzył mi się jakoś super smacznie.
Ale od niedawna jestem w posiadaniu super blendera, więc testując jego możliwości przyszedł mi na myśl właśnie budyń.
I zrobiłam. Dwa razy. I będą następne, bo budyń wyszedł rewelacyjny:)


Wersja I

Składniki na porcję:
* 3 łyżki surowej kaszy jaglanej + 200 ml wody
* ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (domowe, lekko słodzone daktylami)
* banan
* cynamon (najlepiej prawdziwy, czyli cejloński)
* kilka fig


Budyń jaglany


Wersja II

Składniki na porcję:
* 3 łyżki surowej kaszy jaglanej + 200 ml wody
* ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (domowe)
* banan
* 2 łyżki masła orzechowego
* cynamon cejloński
* kurkuma


Budyń jaglany


Kaszę po przepłukaniu wrzuciłam na wrzątek (w drugiej wersji z dodatkiem kurkumy), wymieszałam i gotowałam 10 minut na maleńkim ogniu. Po tym czasie wyłączyłam gaz, ale kaszę zostawiłam pod przykryciem jeszcze na kilka minut.
A potem wszystko zmiksowałam i wyszedł mi najprawdziwszy budyń, o aksamitnej i idealnie gładkiej konsystencji.
Pycha! Okazuje się, że ja lubię budyń;)



Budyń jaglany

Budyń jaglany




"Dobrzy przyjaciele, dobre książki i spokojne sumienie - tak wygląda idealne życie."
Mark Twain



6 komentarzy:

  1. obydwie opcje sa super, ale w pierwszej kolejności skusiłabym się na tę drugą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wielbicielka masła orzechowego:)

      Usuń
  2. Znakomity przepis. Obie wersje do wyprobowania :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście stosuję dietę biegacza i uwielbiam takie przepisy. Kasza jaglana, jest bezglutenowa i pełna witamin i minerałów, które uzupełniają wzmożone straty. Dodatkowo jest lekka i nie obciąża żołądka, dlatego taki deser spokojnie bym zjadł po treningu. :) SUper przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak dieta biegacza:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!