poniedziałek, 15 września 2014

Jajka faszerowane zapiekane


jajka faszerowane na cieplo


Mam na blogu już przepis na jajka faszerowane na ciepło, zamieściłam go jednak bardzo dawno; robię takie jajka rzadko, choć mój mąż upomina się o nie systematycznie i w końcu udało mu się mnie zmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam.
Tym razem zrezygnowałam z sera, dodałam więcej przypraw, zamiast cebuli szczypior, a zamiast bułki tartej siemię lniane.





Składniki na 2 porcje:
* 5-6 jajek ugotowanych na twardo
* szczypior (z mojej uprawy)
* 2 ząbki czosnku
* łyżka jogurtu greckiego (lub śmietany, majonezu itp.)
* sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, ew. inne ulubione zioła
* łyżeczka kaparów (opcjonalnie, dałam bo czekały na zużycie)
* łyżka masła klarowanego
* zmielone siemię lniane (albo jeszcze lepiej mąka kokosowa lub zmielone wiórki)




Jajka dobrze wystudziłam, po czym rozcięłam ostrym nożem na pół. Z reguły nie mam z tym problemu, ale tym razem skorupki jajek były chyba za cienkie i częściowo mi popękały i mocno się też poszczerbiły na brzegu. 
Nie przeszkodziło to specjalnie w ich napełnianiu, może tylko nieco wpłynęło na wygląd.


jajka faszerowane na cieplo

Wyjęłam łyżeczką zawartość, dodałam pokrojony szczypior, wyciśnięty czosnek, kapary, jogurt i przyprawy (przy dodatku kaparów - a był to bardzo dobry pomysł - mniej soli oczywiście). 

jajka faszerowane na cieplo

Masę rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków. Można to zrobić też widelcem, natomiast nie mikserem, bo zmiksujemy na pastę, a nie o to chodzi w tym daniu.
Pozostawione skorupki napełniłam masą, wygładziłam łyżeczką i odwracając docisnęłam siemię lniane rozsypane na talerzyku.

jajka faszerowane na cieplo

Smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym przez kilka minut. 
Bardzo pyszna kolacja była:)

jajka faszerowane na cieplo
jajka faszerowane na cieplo




"Istnieje wiele zabawnych rzeczy na świecie. Wśród nich wyobrażenie białego człowieka, że jest mniej dziki od innych dzikusów"
Mark Twain


16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A coś Ci stoi na przeszkodzie?;)

      Usuń
    2. Miałam dziś pyszne śniadanko. Pierwszy raz jadłam faszerowane na ciepło.Owszem robię faszerowane najczęściej na wielkanoc takie na zimno.Teraz i te wpisuje w moje menu:) Pycha:]

      Usuń
    3. Cieszę się, że się przyczyniłam do Twojego pysznego śniadania:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie w domu takich jajek się nie robiło, nauczyłam się ich w szkole podstawowej na zajęciach ZPT, czyli zajęciach praktyczno-technicznych (100 lat temu takie w szkołach były;). Niestety, tylko przepis na te jajka wyniosłam z tych zajęć;)

      Usuń
  3. To danie wygląda obłędnie! Koniecznie muszę spróbować przygotować je w domu. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze koniecznie wyprobowac ..ja uwielbiam jajka na rozne sposoby..bardzo ladnie wygladaja twoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jajka lubię, choć najczęściej robię na miękko lub jajecznicę:)

      Usuń
    2. U mnie najczesciej zapiekane czyli w kokijkach ..beda u mnie na piateczek! Dzieki Sowko!

      Usuń
    3. Zrobilam i tak szybko zjadlam,ze zapomnialam sie z toba podzilic wiescia,ze pychotka takie jajka! Dzieki wielkie za twoje wynalazki..super przepis !

      Usuń
    4. Cieszę się Basiu, że tak Ci pasują przepisy z mojego bloga:)

      Usuń
  5. Ale eleganckie danie:) Jajka faszerowane znam, ale nigdy nie robiłam ich w skorupkach. U nas wyjmowało się tylko żółtko, na jego bazie robiło się farsz, którym napełniało się wgłębienia w białku i to była przekąska na zimno. Twoja wersja jest bogatsza i ciekawsza, tylko jak u licha przekroić skorupkę nożem??? Będę musiała spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie faszerowane tylko z żółtkiem też znam i robię. Ze skorupką nie ma specjalnie problemu, wyjątkowo te jajka miały jakąś cienką i popękały, nigdy mi się to nie zdarzało.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!