Zawsze robię tego typu śniadania (oparte na kaszy jaglanej, płatkach zbożowych bądź ryżu) z dodatkiem owoców: jabłek, gruszek lub innych sezonowych.
Przygotowując wczorajsze śniadanie miałam zamiar dodać kaki (bardzo sezonowe i swojskie;), ale po ugotowaniu ryżu zamiar zmieniłam i zrobiłam bez żadnych owoców, a za to z dodatkiem fig i śliwek - rzadziej ich używam niż pozostałych bakalii, a teraz zaopatrzyłam się w nie z okazji świąt.
Składniki na porcję:
* ok. 60 g ryżu brązowego naturalnego
* duża figa
* 2 duże śliwki suszone
* łyżeczka miodu spadziowego
* 1-2 łyżki orzechów włoskich
Bakalie najlepsze eco - figa smakuje jak figa, a śliwki są mięsiste i aromatyczne:)
Do ugotowanego ryżu wrzuciłam pokrojone drobno bakalie, polałam miodem i z wielkim, wielkim smakiem spałaszowałam:)
"Można dożyć stu lat, jeśli poświęci się wszystko to, co sprawia, że chciałoby się żyć tak długo. "
Woody Allen
Woody Allen
Bardzo słodkie... i zdrowe :) Uwielbiam ryż z bakaliami.
OdpowiedzUsuńJa chyba pierwszy raz jadłam z samymi bakaliami, a na pewno pierwszy raz z suszoną śliwką - którą jadam rzadko:)
Usuńmmm śniadanko pierwsza klasa , dodaję energii i na słodko *.8
OdpowiedzUsuńNa słodko - to największa zaleta;)
Usuńpyszne na 100%
OdpowiedzUsuńNawet na 120%;)
UsuńSame dobroci!:D
OdpowiedzUsuńWydawałoby się, że to takie proste danie, a tyle wzbudza dobrych myśli:)
Usuńpysznosci -:)
OdpowiedzUsuńostatnio u mnie sporo ryzu
U mnie też lekka faza ryżowa;)
UsuńPyszności! Też ostatnio jem podobne śniadania - jaglaną z bakaliami i owocami, z łyżką oleju lnianego.
OdpowiedzUsuńOdkąd zaczęłam takie słodkie i ciepłe śniadania jadać, odtąd nie smakują mi już inne - przynajmniej jesienno-zimową porą:)
Usuń:) U mnie podobnie:) Kiedyś tylko dziecku dawałam takie śniadania, a sama jadłam kanapki;)
Usuńlubię czasami zjeść takie słodziutkie śniadanka
OdpowiedzUsuńNo ja nie czasem - ja zwykle takie jadam:)
UsuńŚwietny pomysł na zimowe sniadanko :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
poraneknaslodko.blogspot.com
Tak, to jest śniadanie świetne na taką właśnie porę roku:)
UsuńRyż na słodko, bardzo ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że na ostro rzadziej zdecydowanie jadam, podobnie jak kaszę jaglaną:)
UsuńJa jutro z rana sobie zrobię kaszę jaglaną z owocami, dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuń