czwartek, 18 września 2025

Karkówka pieczona z cebulą

 

karkówka z piekarnika




Ten przepis miałam już gotowy do publikacji ponad 3 lata temu, ale go wtedy nie opublikowałam, a potem była przerwa w blogowaniu. 
Taką karkówkę robię nadal (na ostatnim zdjęciu jest karkówka pieczona niedawno), więc teraz wrzucam i polecam.


*****


To jest przepis na karkówkę, którą robię od dawna i wszyscy ją uwielbiamy.
Karkówkę robię też w ten sposób, oba przepisy są proste, a efekt jest zawsze wielce zadowalający.



Składniki:
* ok. 1200 g karkówki
* papryka czerwona - opcjonalnie
* 2-3 cebule
Marynata:
* 1/2 szklanki ketchupu, najlepiej bez cukru
* 2 łyżki majonezu 
* 1 łyżka ostrej musztardy - daję Dijon
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka majeranku
* papryka słodka i ostra



Ja zawsze marynuję mięso dzień przed pieczeniem, ale można zamarynować przez godzinę czy dwie, a nawet piec zaraz po przygotowaniu (wtedy można wymieszać też cebulę z marynatą), jak kto woli.

Robię tak: kroję mięso na ok. 1 cm plastry, lekko je rozbijam, solę i pieprzę.
Przygotowuję marynatę, czyli mieszam wszystkie składniki (czosnek wyciskam).
Plastry karkówki pokrywam dokładnie marynatą.


karkówka z piekarnika


Przykrywam, wkładam na noc do lodówki.
Następnego dnia zamarynowane mięso układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję obficie pokrojoną w pół plastry cebulą i dorzucam pokrojoną paprykę (jeśli ją dodaję). 


karkówka z piekarnika



Piekę ok. 1.5 godziny w temp. 180-190* C, 20 minut przed końcem zdejmuję pokrywę.
Karkówka jest soczysta, miękka i pyszna!



karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika

Karkówka pieczona z cebulą




"Kto ma po co żyć, potrafi znosić prawie każde jak."
Friedrich Nietzsche.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!